POTENTNA INDUSTRIJA

GAME DEVELOPMENT: Rast pet puta veći od IT-ja

Autor Krunoslav Ćosić

Održan je Gamedev weekend na Algebri, uz zanimljive panele

Igor Margan, Alan Sumina, Ivan Murat, Vedran Bilas, Mislav Balković
Izvor: Jeffrey Jemric/Jeffrey Jemric

„Game development je industrija koja je potentna na svjetskom tržištu i u zadnje dvije godine bilježi rast pet puta veći od IT-ja, a njezino daljnje razvijanje u Hrvatskoj može osigurati obrazovanje kvalitetnog kadra, ali i privlačenje stranih studenata koji će ostati raditi u Hrvatskoj", izjavio je na natjecanju Global Game Jam Mislav Balković, dekan Algebre.

Trenutno smo pri dnu liste poželjnih zemalja za studiranje na razini Europe, a upravo tu leži ogroman potencijal za rast. Ako obrazovni sustav to prepozna i država olakša proces dobivanja viza, kroz godine bismo mogli nadomjestiti onih 20 posto populacije koja je upisivala fakultete, a koje smo izgubili, zaključuje Balković.

Gamedev weekend, kojim je Visoko učilište Algebra najavilo svoj ulazak u game development, otvoren je panelom „Obrazovanje i potrebe game development industrije u Hrvatskoj: boljim kadrom do boljeg proizvoda“ na kojem su sudjelovali dekan Algebre doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, suosnivač Nanobita Alan Sumina i direktor Nanobita Ivan Murat.

Vladimir Bogdanović, Boris Barbir, Darian Škarica, Robert Sajko, Arton Glocke
Izvor: Jeffrey Jemric /Jeffrey Jemric

Predstavnici Nanobita istaknuli su kako je uloga visokih učilišta u prepoznavanju i razvijanju talenata te da potreba za obrazovanjem kvalitetnih kadrova u gaming industriji itekako postoji jer game dizajnera u Hrvatskoj gotovo da i nema pa domaći studiji moraju dovoditi inozemne stručnjake koji će educirati buduće generacije.

Sinergijom industrije i obrazovnog sustava treba privlačiti i strane talente te se zalagati za smanjenje poreznog pritiska na plaće, razvijanje strategije za privlačenje inozemnih kadrove te pojednostavljenje imigracijskih politika.

Drugog dana Gamedev weekenda, u sklopu Dana karijera, održana je panel rasprava na temu „Kako do radnog mjesta u game developmentu u Hrvatskoj?” na kojoj su sudjelovali suvlasnik Pine Studija Boris Barbir, direktor Under the Stairs Vladimir Bogdanić, direktor Room-C Games Robert Sajko, predavač na Algebri i član Uprave GD Entertainmenta Arton Glocke te direktor Delta Realityja Darian Škarica.

Panelisti su se složili kako na svim pozicijama unutar game development industrije nedostaje radnih kadrova, a kao posebne prednosti kandidata koje primaju u svoje kompanije, ispred godina iskustva istaknuli su kvalitetnu inženjersku praksu, kreativnost i sposobnost rješavanja problema. Naglasili su i da dobre kandidate za posao izdvajaju kreativnost i kvaliteta prijave te kako je danas, zahvaljujući postojećim gaming studijima, puno lakše postati stručnjakom unutar gaming industrije.

Gamedev weekend prvo je u nizu budućih Algebrinih događanja posvećenih industriji video igara i obrazovanju budućih game developera. U veljači, svojevrsnom gaming mjesecu na Algebri, održat će se i „BIG - Business in Gaming“ – prva poslovna konferencija posvećena razvoju, promociji i rastu gaming industrije na kojoj će sudjelovati renomirani stručnjaci iz industrije i profesionalni gejmeri.

Na konferenciji, koja će se održati na Algebri 18. i 19. veljače, sudjelovat će i predstavnici Algebre pa će na panelu „Podrška lokalnih i državnih institucija u gaming industriji" sudjelovati Hrvoje Balen, član Uprave dok će Igor Margan, nastavnik na diplomskom studiju razvoja računalnih igara, biti jedan od panelista na panelu „Obrazovanje u gamingu".

Osim toga, u sklopu konferencije održat će se čak osam besplatnih radionica za srednjoškolce – četiri iz područja računarstva, tri iz područja dizajna i jedna iz područja digitalnog marketinga.