Razne primjene

WI-FI 7 ĆE OBILJEŽITI 2023. GODINU: Brzine kao preko žice

Autor Igor Martić

Manje kašnjenje, veće brzine prijenosa podataka i povećani kapacitet

Izvor: Shutterstock

U ovoj se godini očekuje veći broj novih uređaja temeljenih na najnovijoj verziji Wi-Fi standarda. Tri su glavna područja poboljšanja:

1) brže veze kroz širu propusnost kanala i naprednu modulaciju
2) prilagodljive veze s većom otpornošću na šum i bolje iskorištavanje spektra
3) mogućnost stvaranja višestrukih veza na fleksibilan način

Izvor: Qualcomm

Kombinacija niže latencije, veće brzine i povećanog kapaciteta u Wi-Fi 7 bit će u središtu naprednih slučajeva upotrebe u igrama, daljinskom dockingu, XR-u, Metaverseu, rubnom računanju itd. Dodatno, mrežasti usmjerivači — posebno Qualcomm Multi-Link Mesh — mogu uvelike profitirati od Wi-Fi 7 zbog fleksibilnijih konfiguracija backhaul i fronthaul bežičnih veza, znatno poboljšavajući pokrivenost domova Wi-Fi-jem velike brzine.

Očekuje se da će te prednosti povećati tržište Wi-Fi 7 uređaja od približno 87 posto od sada do 2027. godine.

Izvor: Qualcomm

Multi-link tehnologija

Smanjit će kašnjenje te može poboljšati propusnost. Danas pristupne točke (AP) često podržavaju do tri pojasa: naslijeđeni niski pojas od 2,4 GHz i dva u visokim pojasevima od 5 i 6 GHz. Wi-Fi 7 omogućuje da se višestruke veze u tim pojasevima kombiniraju u jedan širi kanal ili da se neprimjetno izmjenjuju između dva kanala kroz svoju mogućnost Multi-Link.

Istodobna operacija Multi-Link spaja dvije veze u istom ili u različitim pojasevima u jednu logičku cjelinu s kombiniranom propusnošću dviju veza stvarajući najbržu moguću Wi-Fi vezu. Budući se može koristiti svaki kanal čim postane dostupan izbjegava se zagušenje i smanjuje kašnjenje.

U usporedbi s današnjom značajkom Dual Band Simultaneous (DBS), koja koristi dva odvojena toka s odvojenim IP adresama, nova agregacija Wi-Fi 7 Multi-Link može stvoriti bržu vezu s jednom IP adresom. Ova je značajka posebno zanimljiva za igranje na mreži budući da danas malo poslužitelja podržava multi IP streamove za igranje.

Izvor: Qualcomm

Izmjenični Multi-Link koristi prvi dostupni kanal za svaki prijenos podataka kako bi se izbjeglo zagušenje i smanjila latencija. Ova operacija Multi-Linka moguća je s jednim Wi-Fi radiom, uz mogućnost slušanja na dva kanala istovremeno i prijenos na prvom dostupnom. Budući da je to još uvijek jedan radio, može koristiti samo jedan kanal za slanje ili primanje u isto vrijeme, taj prijenos mora završiti prije nego što drugi može započeti na bilo kojem kanalu.

Budući da istodobni uređaji koji podržavaju Multi-Link sadrže dva neovisna Wi-Fi radija, oni mogu uspostaviti istodobne veze s različitim uređajima. To može eliminirati zamjetno kašnjenje i podrhtavanje za najsuvremenije igranje, daljinsko spajanje i XR aplikacije.

Izvor: Qualcomm

Razne primjene korištenja Wi-Fi 7

Wi-Fi 7, osim poboljšanja performansi aplikacija koje većina nas danas koristi, također će omogućiti nova iskustva kao što su aplikacije proširene stvarnosti (XR) osjetljive na latenciju i realistična XR iskustva koja zahtijevaju izuzetno kvalitetan video s vrlo visokim osvježavanjem stope — vrlo velike brzine i niske latencije — kako bi se spriječilo zamjetno kašnjenje koje bi pogoršalo realne dojmove virtualnog svijeta.

Aplikacije za daljinsko spajanje imaju koristi od značajke povezivanja s više uređaja visoke propusnosti i niske latencije omogućujući povezivanje s, na primjer, zaslonima visoke razlučivosti i drugim perifernim uređajima dok istovremeno rade vezu s AP-om.

Izvor: Qualcomm

Nadalje, rubni oblak temeljna je komponenta digitalne transformacije poduzeća. Budući da je Wi-Fi 7 posljednji korak za mnoge slučajeve korištenja u poduzećima, dizajniran za pružanje niske latencije, potrebna propusnost pojedinačnog uređaja za brojne istovremeno povezane klijente postat će vitalna za mnoge aplikacije kritične za poslovanje.

Prostori i javno dostupne Wi-Fi mreže imaju veliku korist od propusnosti i vrhunskih Wi-Fi 7 pristupnih točaka koje podržavaju više od 500 istodobnih korisnika po kanalu, što rezultira s više od 2000 korisnika po pristupnoj točki ako je potrebno za posjetitelje koncerata, ljubitelje sporta i ljude u pokretu.

Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI