TECH RJEŠENJA

Projekti bazirani na ozonu, algama i zelenim otapalima

Autor Krunoslav Ćosić

Na prvom izdanju LAQOthona su između 250 prijava proglašeni pobjednički projekti

Izvor: PETAR_SANTINI/petarsantini@gmail.com

GGO3 GoGreenOzonator, Deep Green Carbon Offsets i NADES Design najbolje su ocijenjena tech rješenja. Odlučio je to stručni žiri između više od 250 pristiglih prijava na LAQOthon, a tri pobjednička projekta proglašena su na Bug Future Showu u Zagrebu.

Prvo mjesto i novčanu nagradu od 10.000 eura osvojio je GGO3 GoGreenOzonator za idejno rješenje koje ozon i sve benfite ozona stavlja u prvi plan prilikom kreiranja ekološki prihvatljivog alata za poljoprivredu i različite procese proizvodnje.

„Presretni smo zbog osvojenog prvog mjesta, ideju smo razvijali pet godina. Nagradu LAQOthona ćemo iskoristiti za daljnja istraživanja, nadamo se da ćemo u skorije vrijeme formirati cjeloviti sustav za zaštitu bilja kako bi mogli pomoći poljoprivrednicima“, izjavio je Pave Ninčević u ime prvoplasiranog startupa GREENER.

Žiri: Miroslav Wranka, Tanja Ivančić, Maja Krejči, Dražen Jakšić, Ana Zovko
Izvor: laqo

Drugo mjesto pripalo je Deep Green Carbon Offsets koji je nagrađen s 5.000 eura - idejno rješenje koristi potencijal algi za borbu protiv klimatskih promjena. Idejno rješenje o korištenju zelenih otapala u različitim industrijama, a sve s ciljem smanjenja CO2 emisija pripalo je NADES Designu koji je osvojio novčani iznos od 3.000 eura.

Na LAQOthon je najviše prijava zabilježeno u kategorijama poljoprivrede, prometa, kemije, zdravlja, recikliranja i prehrane. Tech idejna rješenja koja život čini održivijim bilo je tijekom mjesec dana moguće prijaviti na natječaj kao pojedinac ili kao dio tima.