HAPS letjelica

4G i 5G pokrivenost preko antene u zrakoplovu

Autor Krunoslav Ćosić

5G povezivost s neba podatkovnim brzinama od 150 Mb/s

Izvor: Pixabay

BT Group i zrakoplovno-svemirska tvrtka Stratospheric Platforms udružili su se kako bi isprobali antensku tehnologiju montiranu na zrakoplov s oznakom High-Altitude Platform Station (HAPS). Na taj će način pokušati isporučiti mobilnu povezanost udaljenim područjima Ujedinjenog Kraljevstva.

Projekt će koristiti antensku tehnologiju Stratospheric Platforms na HAPS letjelici u stratosferi za pružanje 4G i 5G mobilne pokrivenosti u teško dostupnim područjima, zajedno s poboljšanjem industrijskih operacija i transportnih sustava.

Stratospheric Platforms je izjavio kako njihova antenska tehnologija može isporučiti podatkovne brzine od 150 Mb/s na područja od 15.000 četvornih kilometara, prenosi Mobile World Live, što je ekvivalentno otisku 450 zemaljskih stupova, kroz "500 pojedinačno upravljivih zraka".

Izvor: Pixabay

Uz potencijalnu upotrebu u poboljšanju mrežne pokrivenosti, HAPS postava se također može koristiti kao rezerva za zemaljske mreže kada je to potrebno. BT i Stratospheric Platforms također su istaknuli druge potencijalne primjene koje uključuju daljinski nadzor u različitim slučajevima industrijske i poljoprivredne uporabe.

Dugoročno gledano, tvrtke su izjavile da postrojenje ima potencijal za generiranje značajnih troškova i uštedu energije pružajući povezivanje s velikim područjima s neba i "uklanjajući potrebu za proširenjem skupe zemaljske infrastrukture u udaljenim područjima".

Ispitivanje će se održati u BT-ovom objektu za istraživanje i razvoj Adastral Park, a prva faza uključivat će postavljanje antene na visoku zgradu kako bi se testirala njezina interakcija s operatorovom 5G arhitekturom i povezivanje s njegovim otvorenim RAN testom.

Tim Whitley, odjel za istraživanje i mrežnu strategiju u BT-u, primijetio je kako bi pokusi mogli "poboljšati naš 4G i 5G otisak u Velikoj Britaniji" povezivanjem "nepokrivenih ruralnih područja", uz identificiranje "novih slučajeva upotrebe za privatne korisnike".

Izvor: Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI