DUGOMETRAŽNI

PO PRVI PUT U POVIJESTI Na Međunarodnoj svemirskoj postaji snimit će se film

Autor Krunoslav Ćosić

Kirurg odlazi u svemir kako bi spasio člana posade u ISS postaji

Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Bit će to prvi igrani film snimljen u svemiru, u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), a prvi putnici su glumica Yulia Peresild i redatelj Klim Shipenko. Rusija je u orbitu lansirala dvojac kako bi Amerikanci snimili film u kojem se radnja vrti oko kirurga koji je pozvan na svemirsku postaju kako bi spasio člana posade koji ima srčano oboljenje.

Izvor: Andrey SHELEPIN / AFP / Profimedia

Do lokacije koja će postati filmski set putuje i astronaut Anton Shkaplerov, a naziv prvog dugometražnog filma u svemiru je Challenge. Trojac je u Soyuz MS-19 letjelici na let krenuo iz lansirnog pogona Baikonur u Kazakhstanu, a let je trajao od 4:55 do 8 sati.

37-godišnja glumia Yulia izjavila je da je obuka za misiju bila iscrpljujuća, ali je svjesna kako je to priliku koja se pruža jednom u životu. 38-godišnji redatelj Shipenko je oduševljen što će biti prvi filmaš u svemiru, a velika želja mu je eksperimentiranje s rasvjetom i kamerom.

Na ISS-u će trojac boraviti 12 dana, a cilj im je pobijediti najavljeni holivudski projekt sa zvijezdom filmova Nemoguća misija (Mission Impossible) Tomom Cruiseom, u kombinaciji s NASA-om i SpaceX kompanijom Elona Muska.

Izvor: Handout / AFP / Profimedia

Izvor: Handout / AFP / Profimedia

Izvor: Andrey SHELEPIN / AFP / Profimedia