KORISNO I ZABAVNO

PODCASTI: Slušate li ih povremeno, često ili nikako?

Autor Krunoslav Ćosić

Dok se automobilom, busom ili vlakom vozite prema odredištu dobro će vam doći jedan podcast

Izvor: Maksym Velishchuk / Stock Budget / Profimedia

Vjeruje se da je pojam podcasta, koji se prvi put spominje 2004. godine, nastao spajanjem riječi iPod i broadcast (emitiranje) ili Portable on demand (Prijenos na zahtjev) te pod i broadcast (emitiranje).

Relativno novi audio format brzo je stekao veliku popularnost diljem svijeta potpomognut usponom digitalnih audio platformi kao što su Spotify ili Apple Music.

Izvor: - / Stock Budget / Profimedia

Međutim, korištenje podcasta dosta varira od zemlje do zemlje. Recimo, u Hrvatskoj je vrlo popularan video format, iako to onda baš i nije podcast u originalnom značenju. Prema posljednjim podacima Statista Global Consumer Survey, polovica ispitanih u Brazilu kaže da slušaju podcaste dok se u Južnoj Koreji ovaj format čini mnogo manje popularnim, sa samo 15 posto ispitanika koji su rekli da slušaju taj format barem povremeno.

Slušanje podcasta prilično je popularna aktivnost u Španjolskoj. 34 posto Španjolaca reklo je da ovoj vrsti sadržaja pristupa povremeno dok je 3 posto reklo da su česti slušatelji koji slušaju podcaste ili 11 sati ili više svaki tjedan. U Europi podcast najviše vole u Švedskoj. Konzumacija podcasta bila je nešto niža u SAD-u s 29 posto slušatelja podcasta.

Izvor: - / Stock Budget / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI