NAKON RIMCA

U ČAST TESLI: Novo filatelističko izdanje Hrvatske pošte

Autor Krunoslav Ćosić

Uz Teslu se na kriptomarki nalazi i njegov toranj za Svjetski bežični sustav

Izvor: Posta.hr

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 20. prosinca 2022. četvrtu po redu kriptomarku izdanu u obliku prigodnoga poštanskog bloka s jednom markom. Nominalna vrijednost je 50 kuna (6,65 eura), a tiskana je u 30.000 primjeraka.

Motiv na kriptomarki je znanstvenik Nikola Tesla i njegov toranj za Svjetski bežični sustav. Autori nove kriptomarke su zagrebački dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić. Novo izdanje kriptomarke Hrvatska pošta je realizirala u suradnji s tvrtkama BitX i MarrowLabs kao i s Tehničkim muzejom „Nikola Tesla“.

Kupnjom kriptomarke dobivate fizičku poštansku marku koju možete iskoristiti za slanje pošiljaka te digitalnu marku u obliku nezamjenjivog tokena (NFT-a). Takvi tokeni imaju sakupljačku vrijednost jednako kao i fizičke marke čime se postiže vjerno prevođenje filatelije u digitalni svijet.

Izvor: Posta.hr

Digitalno izdanje kriptomarke dostupno je u pet različitih kategorija, svaka s motivom jednog od Teslinih izuma. Teslin pokus s jajetom u okretnom magnetskom polju, najekskluzivniji digitalni motiv, dostupan je u samo 2000 primjeraka dok je Teslina turbina dostupna u najviše primjeraka, njih 10.000.

Teslina zavojnica digitalni je motiv dostupan u 8000 primjeraka, Teslin sustav bežičnog prijenosa signala u 6000 primjeraka, a digitalni motiv Teslina broda na daljinsko upravljanje u 4000 primjeraka. 5 posto svih markica dostupno je za kupnju kriptovalutama: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether, Ripple, DAI, Stellar, EOS, USDT, USDC.

Hrvatska pošta će kriptomarku popratiti izložbom osobnih predmeta Nikole Tesle. U zagrebačkoj Jurišićevoj ulici broj 5 moći će se do 1. veljače 2023. pogledati Tesline naočale, torba, šešir, štap i rukavice.

Nova kriptomarka može se kupiti u poštanskim uredima, na mrežnim stranicama epostshop.hr te u internetskoj trgovini kripto.posta.hr/marka/v4, gdje će se moći platiti kriptovalutama.

Izvor: Posta.hr

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI