STRUJANJE

KOLIKO KOŠTA BINGE-WATCHING? Netflix svoj streaming servis različito naplaćuje

Autor Krunoslav Ćosić

Netflix je nedavno najavio besplatnu verziju svoje aplikacije za korisnike Androida u Keniji

Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Netflix se okreće sa zasićenih na nova tržišta – nakon Amerike i mnogih razvijenih zemalja svijeta, sada je fokus na afričkim zemljama.

Usluga streaminga videa s Netflix servisa dostupna je u više od 190 zemalja. Kako bi dodatno potaknuo prihvaćanje streaming uslugeu afričkim zemljama, Netflix je nedavno najavio besplatnu verziju svoje aplikacije za korisnike Androida u Keniji kako bi testirao tamošnju situaciju i odvojio se od prezasićenih tržišta poput SAD-a i Europe.

Model određivanja cijena za buduću punu verziju ostaje nejasan, iako će vjerojatno biti u području od 5 do 10 američkih dolara. Koliko uopće košta korištenje Netflixove usluge, ukoliko volite binge-watchati…

Izvor: bestravelvideo / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad su u pitanju najjeftinije standardne tarife za Netflix, Argentina i Turska su najpristupačnije po mjesečnim naknadama kao i godišnjim troškovima u odnosu na prihod prosječnog stanovnika koji iznose nešto manje od pet američkih dolara. U Argentini je cijena 4,67 USD mjesečno, a u Turskoj 4,75 USD. Slijede Brazil (6,18 USD), Kolumbija (7,04 USD), Peru (8,49 USD).

U SAD-u je cijena za standardni paket 13,99 dolara mjesečno dok Južnoafrikanci plaćaju približno 9,44 američkih dolara za HD sadržaj i više registriranih uređaja.

U odnosu na stvarne troškove, Indija je čvrsto na prvom mjestu: dok standardna pretplata košta samo 8,81 američkih dolara, naknade za cijelu godinu iznose oko pet posto prosječnog godišnjeg prihoda.

Izvor: Joeri Mostmans / Alamy / Alamy / Profimedia

Naravno, ova brojka može poslužiti samo kao približna vrijednost zbog razlike u bogatstvu u azijskoj zemlji u kojoj jedan posto najbogatijih Indijaca akumulira 73 posto bogatstva stvorenog u 2017. godini.

Iako je Netflix u posljednjih nekoliko godina stalno povećavao svoje prihode, posebno zbog globalne pandemije koronavirusa, rast pretplatnika koji plaćaju uslugu značajno je opao u prva dva tromjesečja 2021. u odnosu na prethodne godine.

Od drugog tromjesečja 2021. 209 milijuna ljudi diljem svijeta pretplaćeno je na streaming uslugu Netflix.