MOĆAN KAMION

HUAWEI 5G KAMION: Punokrvna 5G mreža u stvarnosti

Autor Krunoslav Ćosić

Kamion je stigao u Hrvatsku kako bi predstavio dosad najnapredniju tehnologiju

Izvor: Huawei

Huawei Technologies je po drugi put u Zagrebu izložio 5G kamion u kojem je predstavljena najsuvremenija tehnologija temeljena na 5G tehnologiji. Iako je održivost i ugljična neutralnost već dugi niz godina u srcu Huaweijeve poslovne strategije, ove godine je također u fokus došla komercijalizacija i upotreba tehnologije nakon dugih godina istraživanja i razvoja infrastrukture.

Posjetitelji kamiona doživjeli su mogućnosti punokrvne 5G mreže koja osigurava gotovo trenutni prijenos podataka uz minimalnu latenciju te primjenu te tehnologije u brojnim državama diljem svijeta. Također su prikazani i uređaji koji korisnicima omogućuju iskustvo nove, šeste generacije WiFi protokola u svakom kutku doma te novosti u AR i IoT segmentu.

Uz novu Huaweijevu tehnologiju telekom operatori mogu uštedjeti energiju unutar njihove mreže koristeći solarne panele, skladištenje električne energije te software rješenja koja su unaprjeđenja u cilju manje potrošnje mreže.

Izvor: Huawei

5G kamion pripremio je i jednu zanimljivost u vidu simulatora “5G Harbour Experience” na kojem su posjetitelji iz prve ruke mogli vidjeti kako je to upravljati logističkim terminalom koji je u potpunosti automatiziran. Primjer implementacije takve tehnologije je East - West terminal u Mađarskoj.

Privatne 5G mreže omogućuju istu učinkovitost u dnevnim operacijama s 30 % manjom potrebom za
radnom snagom nego li bi to bio slučaj u klasičnom scenariju. Razlog tomu je što se svim dizalicama, kamerama i ostalim uređajima većinom upravlja iz jednog centralnog ureda, što također znači puno sigurniju okolinu za radnike.

Sve spomenuto Huawei već nudi u primjeni u velikim sustavima diljem svijeta te su dizajnirana tako da točno odgovaraju pojedinim industrijama i njihovim potrebama. Svoj puni potencijal Huaweijeva 5G tehnologija demonstrirala je u jednoj od najprometnijih i tehnološki najnaprednijih svjetskih luka – luci Tianjin u Kini.

Izvor: Huawei

Uz pomoć 5G tehnologije i umjetne inteligencije implementiran je potpuno automatiziran transportni sustav, ostvarena nulta emisija stakleničkih plinova te energetska samodostatnost. Osma najprometnija svjetska luka pritom je povećala svoju učinkovitost za 20%, istovremeno trošeći 20% manje energije.

5G tehnologija iskoristiva je za sigurnost ljudi te štedi vrijeme u jednom od najopasnijih zanimanja –
rudarstvu. Brojni rudnici u Aziji zahvaljujući ugrađenim pametnim sustavima obavljaju kontrolu i nadogradnju vlastite rudarske opreme na daljinu, smanjujući tako rizik za radnike, a istovremeno povećavajući učinkovitost zahvaljujući i mogućnosti upravljanja operacijama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI