QATAR 2022

IDETE U KATAR NA NOGOMETNO PRVENSTVO? Obavezno pročitajte ove savjete!

Autor Krunoslav Ćosić

AZOP je objavio preporuke za hrvatske navijače koji će uživo gledati nogomet u Kataru

Izvor: Shutterstock

Prilikom dolaska u Katar navijači će morati preuzeti dvije mobilne aplikacije. Hayya je službena aplikacija za Svjetsko prvenstvo koja, prema najavi, pruža vrhunsko navijačko iskustvo tijekom FIFA Svjetskog kupa 2022 – sve na dohvat ruke. Uz aplikaciju će biti lakše pronaći i rezervirati boravak u Dohi, putem službene web stranice agencije za smještaj, s brzim pristupom za upravljanje. Omogućuje i informacije o spektakularnim znamenitostima Katara, prijavu za ulaznice, informacije o stadionima.

Izvor: hayya.qatar2022.qa

Aplikacija zahtijeva Android 7.0 ili višu verziju, veličine je 32 MB dok za iOS trebate verziju 14.1 ili noviju (veličina je 435 MB), podržana je i kroz Huawei AppGallery trgovinu. Pristupa lokaciji uređaja, informacijama o Wi-Fi mrežama, prima podatke s interneta, pokreće se po startu uređaja, može promijeniti redoslijed pokrenutih aplikacija na pametnom telefonu, upravlja vibracijom te može spriječiti mirovanje uređaja.

Izvor: Apple App Store

Izvor: Apple App Store

Druga obavezna službena aplikacija za Svjetsko prvenstvo je Ehteraz, za praćenje COVID-19 kontakata te je službena aplikacija za traženje kontakata za državu Katar i u vlasništvu je, upravlja i odobrena je od strane Ministarstva javnog zdravstva. Cilj je zaštita te zaštita zdravlja građana, stanovnika i posjetitelja kako bi se spriječilo i smanjilo širenje COVID-19 bolesti.

Aplikacija Ehteraz zahtijeva iOS 13.6 ili noviji te Android 6.0 ili noviji kao i dopuštenje za korištenje Bluetootha kako bi se razmjenjivali anonimizirani ID-ovi s uređajima u neposrednoj blizini koji također imaju instaliran EHTERAZ.

Izvor: Apple App Store

Kada dva registrirana korisnika dođu jedan do drugog u dometu Bluetootha njihove Ehteraz aplikacije automatski će razmijeniti anonimizirani ID s uređajima u neposrednoj blizini. Ove informacije se koriste za praćenje kontakata kako bi se upozorili pojedinci koji su u opasnosti od infekcije.

Istovremeno, vlasti Katara na ovaj način imaju informacije o područjima s visokom stopom zaraze i poduzele brze mjere za sprječavanje širenja COVID-19. Aplikacija traži dopuštenje da u datotečni sustav sprema male, šifrirane datoteke koja sadrži jedinstveni ID, QR kod, status infekcije, konfiguracijske parametre i podatke o blizini drugih uređaja koji koriste Ehteraz.

Izvor: App Store

Što se tiče drugih dopuštenja prilikom instalacije korisnik daje dopuštenje da aplikacija samostalno, bez njegovog znanja, može prisilno ponovno pokrenuti uređaj, upravljati vibracijom, spriječiti mirovanje uređaja, izvršavanje pri pokretanju telefona, crtanje preko drugih aplikacija, prikaz mrežnih veza, puni mrežni pristup, uparivanje s Bluetooth uređajima, pristupanje postavkama Bluetootha te onemogućavanje zaključavanja zaslona.

Na temelju upozorenja i preporuka u sklopu međunarodne suradnje europskih nadzornih tijela Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izdaje preporuke za sve hrvatske navijače koji će boraviti u Kataru na Svjetskom prvenstvu u nogometu.

AZOP savjetuje putnike da, ukoliko su u mogućnosti, putuju s tzv. „burner phone“ koji će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke, a navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku.

Također, preporuča se da putnici ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja.

AZOP skreće pažnju da fotografije, video zapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima.

Hrvatska nogometna reprezentacija

Hrvatska repka pod vodstvom Zlatka Dalića prvu utakmicu protiv Maroka igra u srijedu 23. studenog 2022. od 11 sati ujutro po našem vremenu.

U nedjelju 27. studenog od 17 sati Kanada je suparnik hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji dok se treći susret protiv Belgije igra u četvrtak 1. prosinca od 16 sati.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI