Neujednačen napredak

ŽELI DIGITALNU AKCIJU: Šef Ericssona pritišće G20 skupinu

Autor Krunoslav Ćosić

Smanjenje digitalnog jaza, promicanje digitalizacije i kibersigurnosni rizici

Izvor: Ericsson

Ericsson je pozvao svjetske čelnike da na predstojećem sastanku zemalja G20 digitalizaciju stave u središte socioekonomskih strategija te tema o kojima će se raspravljati. Predsjednik strategije i glavni izvršni direktor Borje Ekholm tvrdi da će se time postići ciljevi za rješavanje klimatskih promjena i poticanje društvene uključenosti.

U pismu upućenom 19 država i Europskoj uniji koje čine skupinu G20 Ekholm je ustvrdio da je povezanost ključna za otključavanje potencijala mikro, malih i srednjih poduzeća, ali je primijetio da je napredak u pružanju pristupa digitalnim tehnologijama neujednačen.

Čelnici G20 moraju se usredotočiti na "univerzalnu povezanost, digitalne vještine i digitalizaciju poduzeća svih veličina", napisao je Ekholm, prenosi Mobile World Live, te dodaje da bi brz i pristupačan pristup mrežama trebao biti na čelu takvih napora.

Borje Ekholm, Ericsson
Izvor: Myrehed Per/©Per Myrehed

Ekholm je izjavio da bi širenje mreže, pošteni propisi i uklanjanje prepreka uvođenju trebali biti stupovi uključive i otporne digitalne ekonomije. "Maksimiziranje dostupnosti spektra također je jedan od nekoliko konkretnih prijedloga" koje je dala radna skupina G20 za digitalizaciju čiji su izvršni supredsjedatelji.

Šef Ericssona naveo je obrazovanje o novim tehnologijama kao ključno za otkrivanje novih talenata za koje vjeruje da su ključni za rast industrije. Ekholm je dodao da bi smanjenje digitalnog jaza, promicanje digitalizacije malih i srednjih poduzeća i kibersigurnosni rizici trebali biti prioriteti tijekom sastanka G20 koji bi se trebao održati u Indoneziji od 15. do 16. studenog 2022.