NE IM BAŠ DOBRO

META: Velika oklada na metaverzum nije urodila plodom

Autor Ivan Vukić

Objavljeni su rezultate poslovanja tvrtke Meta u trećem tromjesečju

Izvor: Shutterstock

Rezultati trećeg tromjesečja tvrtke Meta Platforms nisu uspjeli uvjeriti ulagače da je njihova velika oklada na metaverzum urodila plodom budući da su usporavanje rasta prihoda i značajan pad neto prihoda pridonijeli brisanju više od 65 milijardi dolara iz tržišne kapitalizacije tvrtke.

Nakon objave zarade u trećem tromjesečju 2022. dionice tvrtke pale su za čak 19 posto u trgovanju dodajući na oko 500 milijardi dolara vrijednosti izgubljene tijekom 2022. godine.

Izvor: Youtube

Meta Platforms naravno nije jedina velika tehnološka tvrtka koja se suočava s poteškoćama, pri čemu je sektor posebno teško pogođen gospodarskom krizom.

Instagram Meta Platforme također se suočava sa sve jačom konkurencijom TikToka dok se tvrtka u cjelini susreće s poteškoćama u segmentu oglašavanja zbog promjena Appleove politike privatnosti.

Gubici se gomilaju

Brojke u trećem tromjesečju nisu bile dobre jer su prihodi pali 4 posto na godišnjoj razini, na 27,7 milijardi dolara. Neto prihod pao je 52 posto na 4,4 milijarde dolara dok su troškovi i rashodi porasli na 22 milijarde dolara, što je povećanje od 19 posto.

Izvor: Shutterstock

Prihod od metaverse jedinice Reality Labs prepolovljen je na 285 milijuna dolara dok su gubici porasli na 3,7 milijardi dolara, s 2,6 milijardi dolara. U četvrtom tromjesečju tvrtka je rekla da će njen ukupni prihod biti u rasponu od oko 30 do 32,5 milijardi dolara dok će ukupni troškovi u 2022. biti u rasponu od 85 do 87 milijardi dolara.

Budući da financira napredak u metaverzumu i umjetnoj inteligenciji, očekuje se da će troškovi u 2023. porasti na između 96 i 101 milijardu dolara.

Izvor: Youtube

U izjavi o zaradi financijski direktor David Wehner primijetio je da tvrtka provodi značajne "promjene u svim segmentima kako bi učinkovitije poslovala" uključujući poduzimanje radnji u vezi s brojem zaposlenih i povećanje nadzora nad drugim operativnim troškovima.