ZA RAZNE UREĐAJE

NAJBRŽI LPDDR5X DRAM: Smanjuje potrošnju, povećava performanse

Autor Krunoslav Ćosić

Samsung Electronics predstavlja memoriju za korištenje na Snapdragon mobilnim platformama

Izvor: Samsung

Samsungov LPDDR5X DRAM omogućuje trenutno najveću brzinu u industriji od 8,5 gigabita u sekundi. Optimiziranjem signalnog okruženja velike brzine između aplikacijskog procesora i memorije Samsung je premašio prethodnu maksimalnu brzinu od 7,5 Gbps postignutu u ožujku.

Globalni lider na tržištu mobilnog DRAM-a duže od desetljeća time potiče masovno prihvaćanje vrhunskih pametnih telefona, omogućujući mnogo većem broju potrošača da iskuse snažne računalne performanse na svojim mobilnim uređajima.

Zahvaljujući karakteristikama male potrošnje i visokih performansi LPDDR DRAM brzo postaje sveprisutan u modernim računalnim sustavima, šireći se izvan pametnih telefona i na osobna računala, računalstvo visokih performansi (HPC), poslužitelje i automobile, gdje je doživio snažan rast u posljednjih nekoliko godina.

[S220907]LPDDR5X _인포이미지_v1.3
Izvor: Samsung

Za LPDDR DRAM-om je nedavno bila posebno velika potražnja na tržištu osobnih računala, pri čemu sposobnost kombiniranja visokih performansi i niske potrošnje energije u faktoru malog oblika pomaže proizvođačima osobnih računala da naprave manja, lakša i snažnija prijenosna računala.

LPDDR memorija također je sve važnija komponenta u modernim vozilima. Kako se sve više i više podataka generira kroz značajke autonomne vožnje potrebna je memorija velike propusnosti poput LPDDR DRAM-a za obradu ogromnih količina podataka o vozilu, uz puno veće brzine.

Izvor: Samsung

Za podatkovne centre i rubne poslužitelje (edge servers) karakteristike niske potrošnje LPDDR DRAM-a mogu pomoći u smanjenju razine potrošnje energije, što rezultira poboljšanim ukupnim troškom vlasništva (TCO) za upravitelje podatkovnih centara, istovremeno smanjujući toplinu i emisije ugljika kako bi se u konačnici smanjio njihov utjecaj na klimatske promjene.

Kako se potreba za bržom, manjom i energetski učinkovitijom memorijom povećava u raznim područjima, očekuje se da će LPDDR DRAM također proširiti svoju prisutnost na tržištima u razvoju potaknute umjetnom inteligencijom (AI) i metaverzumom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI