INTERNET SVUGDJE

SPACEX IMA NOVI CILJ: Žele internet ponuditi tijekom leta avionom

Autor Igor Martić

Iznad naših glava stvara se sasvim novo tržište – internet u oblacima

Izvor: Pexels

SpaceX je formirao novi odjel svoje satelitske usluge Starlink kako bi nadgledao njezin ulazak u prepunu arenu povezivanja tijekom leta. Svoju ponudu temelje na pokrivenosti signalom, brzinama prijenosa podataka i niskom latencijom to jest kašnjenjem signala.

Starlink Aviation nudit će Wi-Fi podatkovne brzine do 350 Mb/s i latenciju od oko 20 milisekundi, piše Mobile World Live. SpaceX je uslugu cijenio između 12.500 i 25.000 dolara mjesečno, uz jednokratnu naknadu za hardver od 150.000 dolara. Tvrtka planira započeti s isporukom terminala sredinom 2023. godine.

Izvor: Shutterstock

SpaceX je naveo da veličina njegove satelitske konstelacije znači da je "Starlink pozicioniran da povezuje putnike gdje god se rute vaših letova razvijaju". Savezna komisija za komunikacije SAD-a (FCC) dala je SpaceX-u zeleno svjetlo za pružanje internetskih usluga u pokretnim vozilima, brodovima i zrakoplovima u srpnju ove godine.

SpaceX ulazi u sve konkurentniji sektor za povezivanje tijekom leta, a igrači uključujući OneWeb, Inmarsat i ViaSat također ciljaju na tu priliku. Nedavno predstavljeni pametni telefoni Apple iPhone 14 i Huawei Mate 50 Pro omogućuju komunikaciju kratkim SMS porukama u slučaju nedostatka signala te hitnosti u kojoj se korisnik može pronaći, a nije u mogućnosti obaviti klasični telefonski poziv, preko zemaljske infrastrukture.

Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI