NIU SVI SRETNI

Koliko dugo Apple podržava starije modele iPhonea?

Autor Davor Dakić

Mnogi Appleovi telefoni dobit će nadogradnju, ali neki više neće

Izvor: Apple

Apple iPhone 14, iPhone 14 Plus te iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max stižu do kraja mjeseca rujna, a doći će s novom verzijom Appleovog mobilnog operativnog sustava. Prvi put predstavljen na WWDC-u u lipnju iOS 16 će donijeti značajne promjene uključujući dugo traženu mogućnost prilagodbe zaključanog zaslona iPhonea.

Međutim, neće samo novi kupci iPhonea moći uživati u novim značajkama budući da je Apple iOS 16 omogućio i za korisnike starijih telefona.

Nakon dvije godine su iOS 13, 14 i 15 podržavali starije modele sve do iPhonea 6s iz 2015. Ipak, neki će korisnici ove godine biti izostavljeni budući da je Apple izbacio iPhone 6s, prvu generaciju iPhone SE i iPhone 7 s popisa kompatibilnih uređaja.

To znači da će korisnicima trebati iPhone 8 ili noviji za uživanje u najnovijim značajkama iOS-a, od kojih neke zahtijevaju Apple Neural Engine koji je predstavljen s iPhone 8 i X 2017. godine.

Apple je napravio dobar posao tijekom godina omogućujući nadogradnje i za starije uređaje, i to jako dugo vremena. Dok su originalni iPhone i iPhone 3G dobili dva velika ažuriranja za iOS, kasniji modeli obično su dobivali ažuriranja softvera pet do šest godina. Budući da je isporučen s iOS-om 9, iPhone 6s postao je prva generacija koja je vidjela sedmu verziju iOS-a.

Kompatibilnost iPhone modela s verzijama iOS-a
Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI