PRAKTIČNIJA ŠKOLA

CHAT APLIKACIJE: Omogućuju drugačije iskustvo učenja

Autor Krunoslav Ćosić

Kroz tematske kanale na Viberu okupljaju se cijeli razred kako bi se ostvarila bolja interakcija

Izvor: Viber

Roditeljske grupe, učitelji koji stvaraju digitalni sadržaj te interaktivni alati pomažu učenicima da ostanu uključeni u obrazovni proces čime su u posljednje vrijeme komunikacijske platforme postale najbolji prijatelj tradicionalnog obrazovanja.

Online školovanje transformiralo je obrazovni krajolik uključivanjem sudionika školskog sustava u nove tehnološke procese. Obrazovni sektor neprestano se razvija i istražuje digitalne mogućnosti, kombinirajući najbolje prakse online i offline obrazovanja.

Tijekom lockdown razdoblja na scenu su stupile chat aplikacije koje omogućavaju učinkovit i pristupačan način drugačijem iskustvu učenja te stalnu interakciju između svih uključenih strana. Viber nudi obilje mogućnosti poput kanala, grupnih video poziva i grupnih razgovora, zajedno s novim AR i vizualnim mogućnostima te dodatnim slojem sigurnosti koji jamči sigurnu, obostranu enkripciju.

Sve ove mogućnosti pomažu učiteljima, roditeljima i učenicima da dobiju najkorisnije i najzanimljivije moguće iskustvo hibridnog učenja. Nakon Covid-19 pandemije učitelji su skloni planirati drugačiji proces učenja stvarajući digitalne sadržaje i koristeći nove metode podučavanja kako bi motivirali svoje učenike.

Izvor: Viber

Počeli su otvarati tematske kanale na Viberu gdje okupljaju cijeli razred kako bi ostvarili bolju interakciju s učenicima, postavljali ciljeve, davali povratne informacije, jasne upute i dobro strukturirane materijale kojima potpomažu redovite aktivnosti u nastavi. Zahvaljujući opciji otvaranja komentara ispod objava članovi mogu raspraviti eventualne nejasnoće i podijeliti svoje mišljenje.

Kroz kanale na Viberu učitelji putem anketa mogu dopustiti učenicima da sami odaberu temu ili format vježbe - čitanje odlomka iz knjige, YouTube videozapisa ili igre. Na taj način učenici mogu kreativnije pristupiti zadacima. Na Viberu učitelji mogu razmjenjivati dokumente, slike, fotografije ili videozapise, a zadatke za domaću zadaću mogu praktično prikvačiti na vrh chata ili kanala.

Izvor: Denis Rozhnovsky / Alamy / Alamy / Profimedia

Danas gotovo da ne postoji razred bez roditeljske grupe u kojoj se usklađuju zadaci, informacije, izvannastavne aktivnosti i izleti kao i rokovi i troškovi. Istovremeno, grupe su korisne i za učenike kao neformalni prostor u kojem se mogu povezati te svakodnevno razmijeniti savjete o domaćim zadaćama ili testovima.

U sklopu svoje kampanje Povratak u školu Viber je predstavio i AR filter kojim potiče mlade da testiraju svoje znanje pravopisa. I stariji se slobodno mogu pridružiti! A kako bi “začinili” chatove roditelji i učenici mogu preuzeti na Viberu paket stickera na temu školovanja. Učenici čak mogu na Viberu izraditi paket stickera za svoj razred klikom na značajku Create stickers, upisom imena paketa i uređivanjem fotografija iz galerije.