KONAČNO RJEŠENJE

STIŽE U ANDROIDU 14: Kompatibilnost sa satelitskim signalom

Autor Davor Dakić

Novi trend povezivanja pametnih telefona i satelita trebao bi riješiti probleme sa slabim signalom mobilnih mreža

Izvor: Shutterstock

Googleov viši potpredsjednik za platforme i ekosustave Hiroshi Lockheimer naznačio je da će Android 14, sljedeća verzija Googleovog OS-a, biti kompatibilan sa satelitskim komunikacijama, prateći širi trend da se mainstream uređajima omogući primanje signala iz svemira.

U tweetu je Lockheimer istaknuo kako njegov tim radi na omogućavanju satelitske komunikacije u sljedećoj verziji Android OS-a. Google je tek lansirao Android 13 i očekuje se da će izbaciti beta verziju Android 14 u travnju 2023.

Priča se kako Apple priprema satelitsku uslugu slanja poruka s Globalstarom u svom sljedećem iPhoneu, koji bi trebao biti predstavljen 7. rujna 2022.

Iskorištavanje satelitske povezanosti za popunjavanje rupa u pokrivenosti mobilne mreže svakako je vruća tema, prenosi Mobile World Live. Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk i američki šef T-Mobilea Mike Sievert već su najavili da mobilni operator planira ponuditi osnovne usluge mobilnim telefonima korištenjem Starlinkovih satelita druge generacije.

Izvor: Shutterstock

Osim toga, AST SpaceMobile ima za cilj pokrenuti uslugu telefon-satelit i ima ugovore s raznim operatorima. Start-up Lynk Global planira ponuditi komercijalne usluge do kraja ove godine s operatorima diljem središnje Afrike, Mongolije kao i nekoliko pacifičkih i karipskih zemalja. Dakle, na mjestima na kojima je problem pokrivenost signalom mobilnih mreža.

AT&T je također sklopio ugovor sa Starlinkovim rivalom OneWebom o prodaji širokopojasnih usluga tvrtkama izvan područja njegove optičke mreže, a Verizon planira proširiti doseg na zajednice koje nisu dovoljno opslužene putem partnerstva s Amazonom.