Pametne platforme

NAJNOVIJE IZDANJE ANDROID OS-A: Google obavlja posljednje pripreme

Autor Ivan Vukić

Android 13 zamijenit će Android 12 na mnogim pametnim telefonima

Izvor: Google

Google je pustio konačnu beta verziju Androida 13 za programere prije potpunog komercijalnog predstavljanja operativnog sustava, a koje se očekuje u nadolazećim tjednima.

U obavijesti za razvojne programere koji programiraju aplikacije i značajke postavljene za korištenje platforme Google je procijenio da će konačni OS biti lansiran za nekoliko tjedana, prenosi Mobile World Live. Promjene u usporedbi s Androidom 12 uključuju ažuriranja značajki privatnosti i dopuštenja za obavijesti.

Izvor: Google

Android 13 će podržavati moderne protokole uključujući HDR Video i Bluetooth LE Audio (low energy), zajedno s poboljšanim alatima za korištenje na softveru za velike zaslone i tablete. Ostale nove značajke uključuju jezičnu podršku za svaku aplikaciju i tematske ikone.

Operativni sustav Android 13 već je prošao brojne preglede razvojnih pregleda i beta testova otkako je otkriven partnerima početkom 2022. godine. Zamijenit će Android 12 koji je objavljen u listopadu 2021.

Izvor: Google

Ranije ove godine Google je dodao specifičnu verziju velikog zaslona svog trenutnog glavnog sustava, s elementima koji će biti dodatno poboljšani u njegovom nadolazećem sustavu.

Bluetooth LE Audio

Low Energy (LE) Audio je bežični audio nove generacije koji će zamijeniti klasični Bluetooth i omogućiti nove načine upotrebe i topologije povezivanja. Korisnicima će omogućiti emitiranje audio zapisa i dijeljenje s prijateljima i obitelji ili pretplatu na javna emitiranja radi informacija, zabave ili pristupačnosti.

Izvor: Shutterstock

Korisnici će moći primati zvuk visoke vjernosti bez žrtvovanja trajanja baterije. Moći će se neprimjetno prebacivati između različitih načina upotrebe koji nisu bili mogući s klasičnim Bluetoothom. Android 13 dodaje ugrađenu podršku za LE Audio tako da bi programeri trebali omogućiti nove besplatne mogućnosti na kompatibilnim uređajima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI