SLJEDEĆI G

6G Razvijeni svijet već razmatra sljedeću generaciju mobilne telefonije

Autor Davor Dakić

Prve komercijalne 6G mreže očekuju se u 2030. godini

Izvor: Shutterstock

Dvije godine ranije, oko 2028., počet će podizanje prvih 6G mreža u svijetu. Aktualna peta generacija mobilne telefonije u potpunosti će zaživjeti oko 2025. godine pa nas stoga ne treba čuditi što razvijeni svijet već razmišlja o 6G.

U prvoj polovici 2019. godine u Švicarskoj je pokrenuta prva 5G mreža u Europi, a prije su svoj 5G dobili stanovnici Južne Koreje. Za sljedeću generaciju mobilne telefonije, kao i za sve prethodne, vrlo su bitni patenti. Istražujemo koja je država prijavila najveći broj 6G patenata.

Prema Samsungovoj „bijeloj knjizi“ potrebno je u prosjeku deset godina dok novi standard postane spreman za komercijalizaciju, a 5G-u je bilo potrebno osam godina. Južnokorejski tehnološki div predložio je za 6G potencijalni datum uvođenja u periodu 2028. - 2030.

Izvor: Shutterstock

Zemlja na čelu ove nove inicijative je Kina. Podaci Cyber Creative Instituta obuhvaćeni s Nikkei Asia pokazuju da je od oko 20.000 patentnih prijava povezanih s 6G-om do kolovoza 2021. godine 40,3 posto potjecalo od azijske velesile.

Međutim, niti Sjedinjene Države ne zaostaju puno, uz 35,2 posto apliciranja. Slijedi Japan s 9,9 posto, Europa s 8,9 posto, a dom Samsunga, Južna Koreja, nalazi se na petom mjestu s 4,2 posto prijavljeni patenata za 6G, prenosi Statista. Svi ostali imaju udio od 1,5 posto.

Izvor je ocijenio patentne prijave za devet osnovnih 6G tehnologija, uključujući komunikacije, kvantnu tehnologiju, bazne stanice i umjetnu inteligenciju. Očekuje se da će 6G biti oko deset puta brži od 5G-a.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI