IMA SMISLA

Instagram će tjerati ljude iz svoje aplikacije

Autor Smartlife

Kompanija je predstavila dvije nove funkcije namijenjene tinejdžerima

Izvor: Instagram

Nove funkcije stižu nakon optužbi da Instagram eksploatira mlade. Predstavili su novu funkciju koja će "gurati" tinejdžere da prijeđu na drugu temu ukoliko stalno gledaju istu vrstu sadržaja u Explore sekciji.

Kompanija će predlagati drugu vrstu sadržaja putem upozorenja, a iz predloženog će biti isključene teme koje su povezane s imidžom tijela ili usporedbom izgleda. Instagram tvrdi da ovo poticanje sadržaja funkcionira odnosno da je jedan od pet tinejdžera prešao na drugu temu nakon upozorenja.

Izvor: Smartlife

„Dizajnirali smo ovu funkciju jer istraživanja sugeriraju da poticanje može biti efikasno u pomaganju ljudima, posebno tinejdžerima, kako bi bili pažljiviji prema tome kako trenutno koriste društvene mreže", piše na blogu kompanije.

U studiji o efektima poticanja sadržaja prilikom korištenja društvenih mreža 58,2% ispitanika se složilo da je poticanje poboljšalo njihovo iskustvo, pomažući im da više vode računa o vremenu koje su proveli na platformi.

Instagram je predstavio funkciju "Take Break", prvobitno namijenjenu tinejdžerima koji provode vrijeme u sekciji Reels - nakon 20 minuta korisnici će dobiti upozorenje da naprave pauzu od korištenja aplikacije. Ova funkcija je u fazi testiranja, a tijekom ljeta bi trebala biti dostupna svima.

Nove funkcije stižu kao odgovor na optužbe kako kompanija Meta eksploatira mlade radi profita.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI