NIJE PREŽIVIO

ZBOGOM, INTERNET EXPLORER: Nasljednik nije baš uspješan

Autor Davor Dakić

Danas je posljednji dan browsera uz koji su mnogi upoznali internet

Izvor: Profimedia

Poznato je da će se nakon 27 godina Internet Explorer ugasiti - životni vijek nekada popularnog preglednika interneta završava 15. lipnja 2022. Korisnici sustava Windows 10 koji se pokušaju povezati s desktop aplikacijom Internet Explorer od sada će biti preusmjereni na novi Edge preglednik. Microsoft je konačni datum kraja podrške za Internet Explorer najavio još u svibnju prošle godine.

Korisnici starijih verzija sustava Windows mogu nastaviti koristiti IE preglednik, a oni koji koriste Windows 10 i dalje se mogu prebaciti na način rada Internet Explorera unutar Edgea, ako je to potrebno za određene aplikacije (ili iz nostalgičnih razloga). Tvrtka je rekla da će omogućiti kompatibilnost u Edgeu barem do 2029. godine.

Internet Explorer se na ekranima računala pojavio 1995. godine i, prema StatCounteru, u početku je bio hit. Od 2009. godine, u eri weba 1.0, preglednik je i dalje imao globalni tržišni udio od 65 posto za stolna računala.

Kao Microsoftov proizvod, Internet Explorer je bio unaprijed instaliran s operativnim sustavima tvrtke koji su tada bili još sveprisutniji nego danas. Mnogi korisnici u početku se nisu trudili prijeći na rivale poput Firefoxa, koji se pojavio prije otprilike 19 godina (2002.), ili Operu koja postoji jednako dugo kao Internet Explorer.

Međutim, s pojavom weba 2.0 mogućnosti preglednika postale su bitne za korisničko iskustvo i Microsoftovi programeri su naširoko optuženi da to odgađaju, uključujući i kroz još jedno postignuće weba 2.0 – meme.

Googleov preglednik Chrome, koji je debitirao 2008., prestigao je tržišni udio Internet Explorera za stolna računala već 2012., a od siječnja 2016. bilo je i više korisnika Firefoxa nego korisnika Internet Explorera.

Microsoftov Edge je u lipnju 2022. dosegao tržišni udio od 10,4 posto, ispred naslijeđenih preglednika Firefox i Opera kao i Appleovog Safarija.

Udjeli na svjetskom tržištu web preglednika
Izvor: Statista