SLIJEDE IZNENAĐENJA

NEFFLIX MIJENJA PRAVILA: Nema više dijeljenja lozinki

Autor Smartlife

I ne samo to – stižu i reklame, što sigurno niste očekivali

Izvor: MARKO NEŠOVIĆ

Netflix bi mogao uvesti jeftiniju pretplatu s reklamama brže nego što se očekivalo. U bilješci koju je kompanija proslijedila svojim zaposlenima čelnici Netflixa su rekli da im je cilj u posljednja tri mjeseca ove godine ponuditi paket s reklamama. U istom periodu planiraju “riješiti“ problem s dijeljenjem lozinki računa među svojim pretplatnicima, prenosi NYTimes preko svojih anonimnih izvora iz kompanije.

Prošlog mjeseca su glasine o novom paketu zapanjile medijsku industriju, pogotovo jer su iz kompanije godinama izjavljivali da se reklame nikada neće pojaviti na njihovoj streaming platformi.

Ipak, Netflix se suočava s ozbiljnim poslovnim izazovima. U prva tri mjeseca ove godine su izgubili 200.000 pretplatnika, prvi put nakon desetljeća poslovanja, a očekuje se da će izgubiti još 2 milijuna u mjesecima koji dolaze. Od objave pada broja pretplatnika cijena dionica kompanije je naglo pala, izbrisavši oko 70 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Izvor: Statista

Jedan od izvršnih direktora kompanije rekao je ulagačima da će Netflix ispitati mogućnost uvođenja reklama na platformu i da će to pokušati „riješiti u sljedećih godinu ili dvije“. Nedavno obavještenje osoblju je signaliziralo da se rok ubrzao. “Da, odluka je brza i ambiciozna, zahtijevat će neke kompromise“, piše u bilješci. Predstavnica Netflixa je odbila komentirati najnovije informacije.

Netflix nudi razne nivoe plaćanja za pristup servisu - najpopularniji paket košta 15,49 dolara mjesečno, a plan je da novi paket košta manje. Ostale streaming platforme imaju slične planove. HBO Max, na primjer, nudi uslugu bez reklama za 15 dolara mjesečno dok ona s reklamama košta 10 dolara.

Izvor: Netflix

Zaista, u bilješci zaposlenima čelnici Netflixa su se pozvali na svoje konkurente rekavši da su HBO i Hulu uspeli “održati svoj brend nudeći pretplate s reklamama“. Prošlog je mjeseca Netflix također najavio namjeru naplate više cijene pretplatnicima koji dijele svoj račun s nekoliko ljudi.

“Dakle, ako imate sestru koja živi u drugom gradu i želite s njom podijeliti svoj Netflix račun to je sjajno“, rekao je Greg Peters, glavni operativni direktor Netflixa na sastanku o zaradi kompanije. “Ne pokušavamo zaustaviti to dijeljenje, ali ćemo vas zamoliti da platite malo više kako biste mogli dijelite račun s njom.“

Peters je rekao da će kompanija „u sljedećih godinu ili nešto više dana ponavljati ovaj stav“ o dijeljenju računa prije nego što predstavi novi plan. U bilješci zaposlenima čelnici Netflixa su rekli da će “zajedno s paketom s reklamama predstaviti i širi plan naplate dijeljenja računa.“

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI