NOVE VALUTE

VIDEO IGRE: Za Crypto i NFT u igrama je game over?

Autor Igor Martić

Kakvo je stanje industrije igara u svijetu, evo što kažu profesionalci

Izvor: Shutterstock

Više od 70 posto radnika videoigara tvrdi da njihovi studiji nemaju interesa za integraciju plaćanja kriptovalutama ili s NFT-om u svojim igrama. Pokazuje to godišnja anketa o stanju industrije igara koju je provela Game Developers Conference (GDC) pitajući profesionalce o njihovom mišljenju o razvoju industrije igara.

Većina ispitanika ne vidi vrijednost integracije kripto i NFT-a u području igara, ali je značajan udio onih koji bi u budućnosti mogli biti zainteresirani.

21 posto sudionika istraživanja izjavilo je da su njihovi studiji pokazali barem neki interes i za NFT i za funkcionalnost kriptovaluta. S obzirom na to da Facebook, Twitter i Instagram dodatno prihvaćaju blockchain i nedavno najavljuju planove za ili već implementiraju NFT profilne slike, vjerojatno će i neki studiji za video igre u budućnosti uskočiti u isti vagon.

Izvor: Shutterstock

Prvi pokušaji tradicionalnih kompanija za igranje igara da probiju NFT prostor pokazali su se kontroverznim. Uvođenje Ubisoft Quartza i njegovih personaliziranih kozmetičkih artikala izazvalo je nejasan odgovor s artiklima koji su se prodavali za samo nekoliko američkih dolara svaki, a programer GSC Gameworld u potpunosti je otkazao svoje planove za uvođenje NFT-a u njihovu nadolazeću akcijsku igru Stalker 2, nakon snažnog odbijanja obožavatelja.

Ovaj stav odražavaju i odabrani komentari iz GDC ankete, a sudionici su NFT-ove posebno nazivali "piramidalnom shemom", "prijevarom" i "tehnologijom koja traži svrhu" koja je "u potpunosti potaknuta pohlepom".

Izvor: Shutterstock

Sveukupno, 11,6 posto sudionika u nedavnom globalnom istraživanju koje je proveo Finder tvrdi da posjeduje NFT-ove, a dodatnih 9,4 ih planira kupiti jedan u budućnosti. Zemlje s najvećim udjelom vlasnika NFT-a su Filipini, Tajland i Malezija.

U tim se zemljama igranje NFT igara kao što je Axie Infinity smatra legitimnim načinom zarade unatoč tome što je otprilike 80 posto ukupne vrijednosti pripisane NFT-ovima u vlasništvu devet posto zajednice, prema izvješćima Financial Timesa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI