NAKON POŽARA ŽIVOT

BORBA ZA PLANET: Dronovima ispuštene samoklijajuće kuglice hrasta lužnjaka

Autor Krunoslav Ćosić

Na Dan planeta Zemlje Telemach je učinio dobro djelo u Šibensko-kninskoj županiji

Izvor: Telemach Hrvatska

Opožarena i devastirana šumska područja Šibensko-kninske županije ponovo će oživjeti zahvaljujući inicijativi operatora Telemach Hrvatska. Uz pomoć dronova na opožareno područje Oklaja u blizini NP Krka dronovima su ispuštene samoklijajuće kuglice hrasta lužnjaka koje su prethodno izradili Telemachovi zaposlenici.

Izvor: Telemach Hrvatska

Pošumljavanjem iz zraka opožareno će se područje ponovo dovesti u prirodnu ravnotežu, što je dio aktivnosti Telemacha Hrvatska usmjerenih na očuvanje, revitalizaciju i zaštitu okoliša te smanjenje ugljičnog otiska povodom Dana planeta Zemlje. Ukupna površina koja je obnovljena pokriva 10.000 kvadratnih metara.

Područje Oklaja je izabrano zbog posebne osjetljivosti i devastiranosti proteklih godina, s velikim požarima 2021. kad je izgorjela površina od 370 hektara šume. Ovo područje u općini Promina dio je planinarskih staza i šuma koje, osim svojih prirodnih ljepota, imaju velik značaj za prirodnu ravnotežu, zbog čega je spomenuta šumska područja važno vratiti u njihovo prvobitno stanje.

Izvor: Telemach Hrvatska

Jedno odraslo stablo tijekom svojeg životnog ciklusa obradi oko 2000 kilograma CO₂ odnosno čak 10 kilograma godišnje, a proizvede oko 260 kilograma kisika.

„Pošumljavanje je jedan od najjednostavnijih, a najučinkovitijih načina smanjenja emisija CO₂ i usporavanja klimatskih promjena. Osim zbog kisika koji proizvode, šume su važne i zbog brojnih drugih funkcija kojima utječu na kvalitetu života svih živih bića na zemlji pa je na svakome od nas da odgovornim ponašanjem pridonosimo njihovom očuvanju. U Telemachu smo toga svjesni zbog čega nastojimo dati svoj doprinos u stvaranju zdravijeg i boljeg mjesta za život“, izjavila je Andrea Šalinović, CSR koordinatorica Telemacha Hrvatska.

Izvor: Telemach Hrvatska

Pošumljavanjem se čuvaju stabilnost tla, zadržava vodu u ekosustavu, štite usjevi i naselja od vjetra, štite brojne životinjske vrste, služe kao izvor resursa za ljudski i za životinjski svijet, snižavaju opću temperaturu okoliša i smanjuju učinak staklenika poboljšavaju plodnost tla te donose brojne druge pozitivne utjecaje.