VELIKI USPJEH

PRVI U EUROPI: 5G signal sa 7 različitih nositelja spektra

Autor Igor Martić

Qualcomm Technologies i EE operator postigli velike 5G brzine

Izvor: EE

Britanski operater EE tvrdi da je prvi europski igrač koji je uspješno agregirao 5G signal koristeći sedam različitih nositelja spektra, s brzinama koje su premašile 2,2 Gb/s u laboratorijskim testovima.

Eksperiment je izveden u suradnji s tvrtkom Qualcomm Technologies, a koristio je pet opsega 4G LTE spektra i dva opsega 5G spektra. Potonji je uključivao frekvencije od 3,6 GHz koje je operator EE kupio na posljednjoj britanskoj aukciji u 2021. godini. Korištene su i postojeće frekvencije na 3,4 GHz.

Za testiranje je korišten lažni uređaj s Qualcommovom Snapdragon 8 Gen 1 mobilnom platformom i X65 5G Modem-RF sustavom. Inovacija znači veliko povećanje kapaciteta 5G mreže, koristeći ukupno 170 MHz propusnosti i mogla bi isporučiti najbrži dostupnu 5G u nekim područjima Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor: EE

Najavljujući taj podvig, EE je istaknuo kako će tehnologija pružiti "veliko povećanje" kapaciteta 5G mreže, s ukupno 170 MHz propusnosti korištenih u testu. Iako je u laboratoriju postignuta brzina od 2,2 Gb/s, očekuje se da će brzina u stvarnim uvjetima pasti na oko 1,7 Gb/s.

EE predviđa da će uvesti poboljšanje 5G-a u neke britanske gradove u 2022., dodajući da planiraju prodavati kompatibilne uređaje. Tvrtka je bila prva u zemlji koja je pokrenula 5G usluge, a potom je nadmašila svoj tempo u implementaciji tehnologije diljem zemlje i postignutim brzinama na svojoj mreži.

David Salam, direktor Mobile u EE, izjavio je: „Naša predanost ulaganju u tehnologiju i inovacijama, zajedno s našim vodećim 5G otiskom, predstavlja najbolje cjelokupno 5G iskustvo u Velikoj Britaniji. Udruživanjem naše istraživačke stručnosti s Qualcomm Technologies uspjeli smo dodatno poboljšati EE mrežu i počet ćemo isporučivati neke od najbržih europskih 5G brzina u našim većim gradovima.”

EE-ov fokus je na pružanju najviše moguće kvalitete iskustva. Do sada je pokrenut 5G u stotinama gradova dajući korisnicima veće brzine, vodeću pouzdanost i gotovo trenutne veze sa sadržajem. Prošle godine EE je postavio ambiciju isporučiti rješenja za 5G povezivost bilo gdje u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2028., kroz kombinaciju trajne pokrivenosti i rješenja na zahtjev.