OTPAD NIJE SMEĆE

PROBLEM S ELEKTRONIČKIM OTPADOM: 6 milijardi uređaja do 2025.

Autor Davor Dakić

Kineski mediji istaknuli su rastući problem elektroničkog otpada

Izvor: Shutterstock

Do 2025. godine u Kini bi moglo biti čak 6 milijardi odbačenih mobitela, a uz rastući problem elektroničkog otpada ističe se relativno niska razina recikliranja pametnih telefona u najmnogoljudnijoj zemlji na planetu.

South China Morning Post (SCMP) citirao je statistiku iz izvješća koje je emitirala državna TV postaja CCTV u kojem se govori o velikom broju uređaja koji se više ne koriste.

Izvor: Aleksandr Volkov / Alamy / Alamy / Profimedia

SCMP je dodao da se manje od 2 posto starih pametnih telefona pravilno reciklira u Kini, a ostatak se očito odlaže negdje drugdje ili stoji po ladicama u kućama. Mediji nisu ponudili procjenu trenutne razine napuštenih mobilnih uređaja u zemlji.

Ogromna projekcija prati porast prodaje 5G kompatibilnih mobilnih uređaja i stalni priliv novih uređaja koje lansiraju lokalni proizvođači.

Elektronički otpad

U nekoliko dijelova svijeta poduzete su mjere za rješavanje problema s brdima napuštenih pametnih telefona i drugih oblika elektroničkog otpada, dok regulatori i tvrtke nastoje smanjiti utjecaj tehnološkog sektora na okoliš.

Izvor: Maksym Yemelyanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Što se tiče telefona uključuju se sheme za recikliranje komponenti u uređajima. Trebalo bi produljiti vijek trajanja mobilnih telefona popravkom i ažuriranjem te eliminirati potrebu za više punjača i perifernih uređaja, ali i potaknuti preprodaju.

Najnovije izdanje UN-ovog elektroničkog monitora otpada (objavljeno 2020.) postavilo je Kinu kao najvećeg svjetskog proizvođača s 10,1 milijun tona proizvedenih u 2019. godini u cijelom nizu električnih uređaja i uređaja, a ne samo pametnih telefona.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI