JOŠ VEĆI ANDROID

I ZA TABLETE I ZA SKLOPIVE UREĐAJE: Google predstavlja najnoviji Android OS

Autor Krunoslav Ćosić

Stiže operativni sustav namijenjen za velike ekrane

Izvor: Shutterstock

Uz tablete, koji u posljednjih godinu-dvije imaju povećanje prodaje, sve veći broj proizvođača ima i sklopivi uređaj koji se nakon rasklapanja pretvara u pravi tablet. I za takve uređaje potrebna je drugačija verzija operativnog sustava nego na klasičnim pametnim telefonima.

Izvor: Shutterstock

Google je otkrio verziju Android operativnog sustava dizajniranu posebno za tablete i sklopive pametne telefone, budući da je ciljao na kontinuirane nadogradnje kako bi poboljšao upotrebljivost uređaja s većim zaslonima.

U korporativnom blogu Google je otkrio kako softver za Android 12L uključuje optimizacije početnih i zaključanih zaslona uređaja te postavke za poboljšanje izgleda ovih značajki na tabletima i sklopivim uređajima, prenosi Mobile World Live.

Razlike između ovog (tablet) i standardnog Androida 12, koji se postupno prebacuje na kompatibilne pametne telefone, ukazuju na brojne promjene osmišljene kako bi olakšale obavljanje više zadataka istovremeno na jednom ekranu i učinile zaslone vizualno privlačnijim.

Izvor: Shutterstock

Među ključnim značajkama su promjene mjesta na kojem se pojavljuju obavijesti, s tim da se one prebacuju u namjenske stupce kako bi se osiguralo više prostora za njihovo pregledavanje i odbacivanje, te programska traka za pomoć pri obavljanju više zadataka.

Google planira izbaciti Android 12L na odabrane Samsung, Lenovo i Microsoft uređaje tijekom drugog dijela ove 2022. godine. Detaljno se planira nastaviti s izgradnjom više značajki i funkcionalnosti koje će pomoći da se maksimalno iskoriste uređaji s većim zaslonom u verziji Android 13 i novijim, najavljuje Google.