SPORO TO NAPREDUJE

5G u 2021. I u 2025.: Očekuje se snažni rast broja uređaja

Autor Igor Martić

5G je i dalje u povojima, pokazuju podaci i u Hrvatskoj i u svijetu

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

U Hrvatskoj su 5G mreže startale u 2021. godini, iako je i prije službenog raspisivanja natječaja za frekvencijski spektar bilo 5G signala, ali na 4G infrastrukturi. Punu 5G funkcionalnost očekujemo u 2024. ili čak 2025. godini. Tako je bilo i s prethodnim generacijama – prelazak na 4G je trajao nekoliko godina.

Kakvo je stanje u svijetu bilo u prošloj 2021. godini te što možemo očekivati 2025. godini? Tržišta pametnih telefona u mnogim zemljama i regijama sve više sazrijevaju. Istovremeno, inovacije postaju sve rjeđe pa bi prelazak na 5G mogao postati najveći pokretač rasta industrije pametnih telefona u nadolazećim godinama.

I dok je uvođenje bržeg bežičnog standarda bilo nevjerojatno brzo – GSMA očekuje da će 5G veze ove godine dostići milijardu – još uvijek ima dovoljno prostora za rast za 5G i trebat će godine da se prestigne 4G.

Izvor: Statista

Prema GSMA asocijaciji (prenosi Statista), 5G je činio 8 posto globalnih mobilnih veza u 2021., s tim da je udio znatno manji u većini dijelova svijeta. Očekuje se da će do 2025. jedna od četiri mobilne veze biti na 5G mreži, a očekuje se da će 4G i dalje imati dominantno vodstvo na 55 posto veza u 2025. godini.

Na temelju procjena GSMA asocijacije, Kina trenutno vodi utrku za 5G s 29 posto mobilnih veza u regiji koja koristi novi standard. Sjeverna Amerika je na drugom mjestu s 13 posto usvajanja, a Europa poprilično zaostaje s 4 posto svih mobilnih veza.

Očekuje se da će do 2025. 5G postati prevladavajući standard u Kini i Sjevernoj Americi dok će se ostatak svijeta još uvijek uvelike oslanjati na 4G, barem za sada.