SITUACIJA JE NEJASNA

Facebook je dosegnuo svoju granicu rasta?

Autor Davor Dakić

Nazire li kraj rasta najpopularnije društvene mreže

Izvor: XAVIER VILA / Sipa Press / Profimedia

Već godinama slušamo varijacije iste priče: "Facebook više nije cool", "ljudi napuštaju Facebook", "tinejdžeri su van Facebooka". Ipak, najveća svjetska društvena mreža nastavila je rasti dodajući gotovo 600 milijuna mjesečno aktivnih korisnika samo u posljednje tri godine. Za sada je takva situacija, prenosi Statista.

Prema posljednjem priopćenju o zaradi Facebookov rast korisnika zaostao je u posljednja tri mjeseca 2021., prvi put u 18-godišnjoj povijesti platforme.

Izvor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

U četvrtom tromjesečju 2021. Facebook je imao 2,912 milijardi mjesečno aktivnih korisnika, što je praktički nepromijenjeno u odnosu na 2,910 milijardi u prethodnom tromjesečju. Isti trend bio je vidljiv i kod najangažiranih korisnika platforme, budući da je broj onih koji se svakodnevno prijavljuju pao s 1.930 milijardi u trećem tromjesečju 2021. na 1.929 milijuna u posljednja tri mjeseca ove godine.

Može li se smatrati da je Facebook dosegnuo svoj vrh? Za sada je prerano o tome govoriti, ali ako se trend nastavi i u sljedećem tromjesečju to bi bio zlokobni znak, sugerirajući da su sve ankete koje upućuju na smanjenje upotrebe Facebooka ipak imale smisla.

Izvor: Statista