MOŽE NAPUČITI USNE

ROBOT S BABY FACOM Čini li vam se ovo jezivo?

Autor Krunoslav Ćosić

"Beba" kroz pokrete lica može izraziti šest različitih emocija

Izvor: RIKEN Guardian Robot Project / Ferrari / Profimedia

Japanski istraživači su razvili pomalo jezivo dijete robota koje može prenijeti osnovne emocije. Android ima i svoje ime, zove se Nikola, a trenutno je to samo androidna glava. Beba ima mehaničke mišiće na licu poznate kao pokretači koji mogu prenijeti sreću, tugu, strah, ljutnju, iznenađenje i gađenje.

Izraze stvara 29 pneumatskih aktuatora koji kontroliraju pokrete umjetnih mišića unutar Nikolinog lica dok još 6 pokretača kontrolira pokrete glave i očne jabučice. Pneumatski aktuatori za kontrolu koriste tlak zraka, a zasigurno je zanimljivo vidjeti kada beba podigne dijelove lica, napuči usne kako bi se izrazile tipične emocije poput sreće ili gađenja.

Izvor: designboom.com

Nikolini pokreti lica podsjećaju na pokrete pravog djeteta, a spomenutih šest emocija na licu robota obični ljudi vrlo lako prepoznaju, iako s različitom točnošću. Razlog je jednostavan - na licu se koristi silikonska koža tako da je manje elastična od ljudske kože i ne može dobro formirati bore na licu. Jedina emocija koju je teže reproducirati je gađenje, što bi trebalo aktivirati jedinicu za boranje nosa.

Nikola još nema tijelo, a krajnji cilj projekta je izraditi robota koji će pomagati ljudima, posebno onima koji žive sami kako bi bili korisni i zamijenili ljude u mnogim situacijama.