ODRŽIVOST I TEHNOLOGIJE

U 2022. nas u svijetu tehnologija očekuju nevjerojatne stvari

Autor Krunoslav Ćosić

Uz 5G u ovoj godini će naglasak biti i na održivosti

Izvor: Qualcomm

I dok će se u 2022. godini neki postojeći trendovi nastaviti odvijati svojim tijekom, drugi trendovi će se razvijati u novim smjerovima.

Do kraja 2021. GSMA Intelligence predviđa da je bilo komercijalno lansirano gotovo 200 5G operatora u više od 70 zemalja, što rezultira s gotovo 640 milijuna 5G veza. Dok će 4G podržavati većinu korisnika mobilnog širokopojasnog pristupa, operatori svoje strategije ulaganja i tehnološke inovacije usmjeravaju na 5G.

Kao odmak od prethodnih generacija, usvajanje 5G-a pruža operatorima priliku da uvedu nove tehnologije i da rade drugačije u svojim mrežama. Doista, 77% operatora smatra da će koristiti 5G kao okidač za uvođenje otvorenog RAN-a. Također ćemo u 2022. vidjeti nove mrežne inovacije i strategije uokvirene u kontekstu 5G-a, posebno kako se 5G SA mreže povećavaju.

Radio i antene postaju trendi

5G i nove RAN tehnologije nisu ništa bez spektra koji ih omogućuje. Vidjeli smo mmWave zamah i globalne rasprave o najboljoj upotrebi pojasa od 6 GHz. Nadovezujući se na rekordna 33 (2G/3G) isključivanja mreže planiranih u 2021., u 2022. se očekuje 14 očekivanih gašenja mreža.

Izvor: Telstra

Podrška za 5G u svim frekvencijskim pojasevima – starim i novim – zahtijevat će razvoj novog radija i inovacije antena koje osiguravaju da pokrivenost na višim frekvencijama nije ograničena na točku u kojoj je njihovo postavljanje neekonomično.

6G dijeli industriju

Početkom 2021. Samsung je postavio 5G "rekord brzine" dosegavši 5,23 Gb/s koristeći dvostruku povezanost preko 4G i 5G. Iako se granice 5G-a stalno podižu, ovo se može usporediti s očekivanom vršnom brzinom podataka za 6G od 1 Tb/s, što je 200 puta više od današnjeg 5G-a. Jasno je da postoje velike aspiracije za 6G, o čemu svjedoče najave operatora, slanje poruka dobavljačima i 6G konferencije.

Izvor: Shutterstock

Postoje i jaka i različita gledišta o različitim aspektima 6G mreže koje se očekuju najranije u 2028. godini, uključujući da bi spektar trebao dominirati 6G tehnološkim planom. Potrebno je usredotočiti se na slučajeve upotrebe u odnosu na tehnologiju, kada govorimo o šestoj generaciji mobilne telefonije.

Održivi lanci opskrbe

Održivost je istaknulo 87% operatora kao iznimno ili vrlo važan dio njihovih strategija transformacije mreže. Ima ulogu u 5G i 6G mrežama, u otvorenom RAN-u, oblaku i radio raspravama. Međutim, važno je ne precijeniti važnost mrežne infrastrukture u naporima za održivost.

Izravne emisije predstavljaju manji udio ugljičnog otiska telekomunikacijskih kompanija, a emisije koje generira opskrbni lanac operatora često predstavljaju 70% ili više. Za telekom operatore je ključno da se usredotoče na učinkovitost svojih opskrbnih lanaca i da taj fokus učine vidljivim potrošačima i dioničarima kojima je stalo.

Izvor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Ne zaboravite na 4G

5G tehnologije i mrežna infrastruktura privlače veliku pozornost; oni su središnja točka za potrošače i investitore podjednako. Ipak, 4G LTE podržavat će više korisnika mobilnog širokopojasnog pristupa nego 5G u godinama koje dolaze. Operatori moraju osigurati da njihove strategije transformacije mreže uključuju ulogu 4G-a i da taj fokus dobro razumiju od strane njihovih dobavljača mrežne infrastrukture, koji će morati nastaviti pružati 4G inovacije.