DRUŠTVENE MREŽE

DRUŠTVENI MEDIJI Nećete vjerovati u koliko zemalja su blokirani ili ograničeni

Autor Davor Dakić

Blokirane su uglavnom strane društvene mreže poput Twittera i Facebooka

Izvor: Pixabay

Od 2015. najmanje 71 država diljem svijeta blokirala je ili ograničila pristup društvenim mrežama. Ovo je rezultat istraživanja tvrtke Surfshark za privatnost i sigurnost na internetu o 193 UN-ove zemlje, a prenosi Statista. Trenutno oko 2 posto zemalja blokira pristup društvenim medijima i komunikacijskim aplikacijama.

Sve te zemlje su u Aziji: Kina, Sjeverna Koreja, Turkmenistan i Iran. Blokirane su uglavnom strane društvene mreže poput Twittera i Facebooka, a treba napomenuti da Kina ima svoj nacionalni ekosustav društvenih mreža i komunikacijskih aplikacija. Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati ograničavaju korištenje internetskih poziva putem IP adresa za prijenos glasa.

Izvor: Pixabay

Prema analitičarima, takva ograničenja često su povezana s nedemokratskim vladama. Slijedom toga, afričke i azijske zemlje su najčešće ograničavale pristup u posljednjih pet godina. Međutim, u većini slučajeva ograničenja su privremena. Najnoviji primjer koji izvor navodi je onaj iz Burkino Faso:

"Zabilježeni su značajni poremećaji interneta usred uhićenja povezanih s navodnom zavjerom za državni udar. Incident je promatran od poslijepodneva 10. siječnja 2022., a od utorka 11. siječnja izvješća vjerojatno upućuju na ograničenje Facebooka i WhatsAppa."

Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI