JAKA BATERIJA

Nokia C30 imat će veliki ekran, jaku bateriju i primamljivu cijenu

Autor Smartlife

Ovo nije pametni telefon koji će napraviti spektakl, ali će privući mnoge koji traže zanimljiv uređaj

Izvor: Nokia

Uz najavu izdržljivog Androida Nokia XR20 i povratka legende 6310 (2021) kompanija HMD Global najavila je još jedan pristupačan telefon. Nokia C30 naglasak stavlja na jaku bateriju, veliki ekran za ovu klasu i kvalitetu izrade, što je testirano u nešto težim uvjetima nego što je to slučaj za klasu kojoj pripada.

Izvor: Nokia

Ekran modela C30 je dijagonale 6,82 inča odnosno oko 17,3 centimetra, ali u HD+ rezoluciji i IPS LCD izdanju. Osvjetljenje ekrana je nešto jače nego što je to očekivano od ove klase, ide do 450 nita, a rezolucija od 720 x 1.600 piksela trebala bi biti adekvatna za osnovnu upotrebu, čemu je Nokia C30 i namijenjena. Oko ekrana su prilično veliki rubovi, posebno u donjem dijelu na kojem se nalazi Nokia logotip.

Izvor: Nokia

Unisoc SC9863A (28 nm) čipset radi na brzinama do 1,6 GHz uz 4x 1,6 GHz Cortex-A55 i 4x 1,2 GHz Cortex-A55 jezgre. Postoje tri konfiguracije memorije - 2 GB RAM i 32 GB, 3 GB RAM i 32 GB te 3 GB i 64 GB memorije. Telefon radi pod Android Go 11 operativnim sistemom i koristi Android Go aplikacije koje zahtijevaju manje radne snage i manje drugih resursa, posebno radne memorije.

Podržava dual SIM, microSD kartice kapaciteta do 256 GB, 4G, 2,4 GHz Wi-Fi mrežu, Bluetooth 4.2 sa štedljivim profilom za prijenos signala, GPS, ima 3,5 mm ulaz za slušalice i stari tip microUSB veze. Na stražnjoj se strani nalazi skener otiska prsta, a prednja kamera za selfije rezolucije 5 MP može skenirati lice kako bi se telefon otključao.

Izvor: Nokia

Glavna stražnja kamera je rezolucije 13 megapiksela i podržava autofokus i posebno razvijen noćni način fotografiranja za Nokia Android Go telefone, a za asistenciju za AI proračun kadra i portrete tu je dodatna kamera rezolucije dva megapiksela s fiksnim fokusom.

Baterija kapaciteta od čak 6000 mAh nema podržano brzo punjenje, ali prema Nokijinim specifikacijama autonomija bi trebalo biti barem tri dana. Uz telefon se isporučuju i prozirna maska, zaštita za ekran je već zalijepljena, a tu su i slušalice, punjač i kabel.

Slušalice se mogu iskoristiti za slušanje i prijam FM radio programa, može se slušati i bežično bez priključenih slušalica na mjestima na kojima je radio signal postojan. Preporučena cijena za model Nokia C30 je 99 eura i u prodaji na odabranim tržištima pojavit će se tijekom ljeta.

Nokia C30: Supersize your experiences
Izvor: Youtube