KAKVA JE TO MODA BILA

I DAN-DANAS IZAZIVAJU UZDAHE: Ovi fashion mobiteli mnogima su bili san, a rijetki su ih zaista i imali

Autor Krunoslav Ćosić

Dolce & Gabbana, Prada, Kenzo i Giorgio Armani svoj fashion pečat ne ostavljaju samo u modi nego i u mobilnoj telefoniji

Izvor: Krunoslav Ćosić

Iako ih je vrijeme već poprilično pregazilo što se tiče performansi te im nikakav facelifting ne može vratiti mladost, fashion mobiteli i dan-danas mame uzdahe. Kako i ne bi kad su im svevremenski dizajn udahnule modne ikone poput Dolce & Gabbana, Prada, Kenzo i Giorgio Armani.

Danas su svi mobiteli poput jaja u košarici – dizajn gotovo uopće pa niti ne postoji te se pitamo čime se danas bave na tisuće dizajnera koji su radili u odjelima mobilnih proizvođača tijekom posljednjih desetljeća. Iako su u to vrijeme neki od fashion mobitela imali ekrane veličine poštanske markice, ipak su pratili i tehnološke trendove.

LG Prada 3.0
Izvor: Krunoslav Ćosić

Jedan od najboljih primjera je LG Prada, prvi model s ekranom kakvim se Apple iPhone proslavio (kapacitivni ekran s kojim se upravlja prstom). Na LG-jevu žalost, Apple je bio brži i svoj prvi iPhone predstavio bez ikakvog dizajnerskog potpisa (osim ako tom titulom ne želite osloviti osnivača Applea, pokojnog Stevea Jobsa). Ali je pobrao vrhnje.

LG Prada
Izvor: Krunoslav Ćosić

U međuvremenu, LG je kapitulirao u području mobilne telefonije tako da će modeli poput Prade (ukupno su od 2007. do 2011. izašla tri modela, a na našoj fotografiji nedostaje još jedan s preklopnom QWERTY tipkovnicom) zauvijek imati svoje mjesto u povijesti mobilne telefonije. Naročito kada pogledate pakiranja u kojem su se telefoni prodavali.

Nokia 8210 (Kenzo)
Izvor: Krunoslav Ćosić

Daleko prije Prade svoje je mjesto u mobilnoj telefoniji zauzeo Kenzo (francuska luksuzna modna kuća koju je 1970. osnovao japanski dizajner Kenzo Takada) – u 1999. godini izašla je predivna crveno-crna Nokia 8210. Uz vitku liniju i predivnu siluetu, sa 79 grama to je bio jedan od najlakših i najmanjih mobitela na svijetu.

Samsung Giorgio Armani
Izvor: Krunoslav Ćosić

Giorgio Armani svoje je ime zauvijek zapečatio na četiri Samsungova modela iz 2007., 2008., 2009. i 2010. godine. Minimalistički dizajn i neobična smeđa boja metalno-plastičnog kućišta mogli bi se proučavati na akademiji umjetnosti. Možda se neki student odluči svoj završni rad napraviti upravo na temi o kojoj pišemo.

Sony Ericsson Jalou Dolce & Gabbana
Izvor: Krunoslav Ćosić

U mobilnu telefoniju emocije je unio i dvojac Dolce & Gabbana - talijansku luksuznu modnu kuću u Legnanu su 1985. godine osnovali talijanski dizajneri Domenico Dolce i Stefano Gabbana. Naziv Jalou krasi preklopni Sony Ericsson, očigledno s ciljem izazvati ljubomoru svih djevojaka na svijetu. Čak je postojala i limitirana edicija Jalou by Dolce & Gabbana s 24-karatnim pozlatom. U svojem su naumu sigurno i uspjeli; sve su nas u 2009. godini napravili ljubomornima. Vjerojatno i one koji posjeduju taj telefon te ga ljubomorno čuvaju.

Dolce & Gabbana dodatno su uljepšali zasigurno jedan od najpoželjnijih mobitela iz 2004. godine. Tada se pojavila Motorola RAZR V3 te je poput oštrice parala poglede, a mobitel je koštao oko 6000 kuna. Za cijenu Dolce & Gabbana verzije tog preklopnog modela ne pitajte.

Najpametnije je da u ovom trenutku prestanemo tipkati po tipkovnici koju nije dizajnirao niti jedan poznati dizajner. Kako ne bismo oskvrnuli ova prava umjetnička djela.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI