ULTRA JE ULTRA

SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA: Ima ekran bolji od svih pametnih telefona

Autor Krunoslav Ćosić

Ultra je zauzela vodeću poziciju na Dxomarkovoj ljestvici zaslona

Izvor: Samsung

Među top 20 pametnih telefona s najboljim ekranom Samsung ima čak šest modela, a najnoviji Samsung Galaxy S24 Ultra osvojio je 155 bodova te tako zauzeo prvu poziciju, ispred Google Pixel 8 Pro i Google Pixel 8 koji su osvojili po 154 boda.

Visoko je na četvrtom mjestu pozicioniran i model Samsung Galaxy Z Fold5 sa 152 boda, a u nastavku su još i modeli iz Honora, Applea, OnePlusa i Huaweija.

Iz Dxomarka ističu kako od poboljšane čitljivosti u izazovnim okruženjima do značajnog povećanja vršne svjetline Samsung Galaxy S24 Ultra sa 6,8-inčnim AMOLED 2X ekranom i 120 Hz stopom osvježavanja pokazuje značajna poboljšanja u performansama u različitim aspektima, osiguravajući najbolji rezultat u Dxomarkovom Display protokolu.

S24 Ultra se ističe izmjerenom vršnom svjetlinom od 2572 kandela, a antirefleksno staklo poboljšava kontrast osiguravajući vidljivost čak i na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Iako su vjernost boja i prikaz uvelike poboljšani u odnosu na S23 Ultra, posebno na otvorenom, još uvijek se ne postiže najbolji rezultat.

Izvor: Samsung

Međutim, performanse pokreta su posebno dobre te S24 Ultra maksimalno iskorištava svoj LTPO zaslon prilagodbom brzine osvježavanja broju sličica u sekundi, sprječavajući podrhtavanje. Test je napravljen primjenjujući šest kriterija: čitljivost, boje, video, pokret, dodir i artefakti.

Kao plus Dxomark ističe dobru čitljivost na sunčevoj svjetlosti zahvaljujući vrlo visokoj vršnoj svjetlini.
Poboljšano je upravljanje refleksijom zaslona zahvaljujući naprednoj tehnologiji stakla, uz precizan prikaz boja u većini osvjetljenih okruženja.

Dodaju i da je pozitivno za istaknuti izvrsno upravljanje eventualno izgubljenih kadrova pri gledanju svih vrsta videozapisa ili igranju videoigara.

Pod minuse spominju pretjerano visoke razine svjetline u video izvedbi, nedostatak svjetline i detalja u unutarnjem osvjetljenju te loše upravljanje slučajnim, nehotičnim dodirima.