25% VEĆI ZVUČNICI

ROG ZEPHYRUS SERIJA: Prijenosna računala za ljubitelje igara

Autor Krunoslav Ćosić

Iako ima ekran od 16 inča računalo je teško samo 1,85 kg

Izvor: Asus

Asus je na CES 2024 u Las Vegasu predstavio modele iz prestižne ROG Zephyrus serije. Radi se o tankim i laganim gamerskim prijenosnim računalima – potpuno su redizajnirani Zephyrus G14 i G16.

Asus je uspio upakirati vrhunski gaming hardver u aluminijsko kućište debljine samo 15 mm, a upravo toliko je debeo novi ROG Zephyrus G16 GU605. Iako ima ekran od 16 inča, težak je samo 1,85 kg, što je impresivno kada se uzme u obzir da može biti opremljen najnovijim Intel Core Ultra 9 185H procesorom i NVIDIA GeForce RTX 4090 grafičkom karticom.

Zephyrus G14 i Zephyrus G16 iz 2024. potpuno su redizajnirani iznutra i izvana. Oba stroja mogu se pohvaliti potpuno novim i potpuno aluminijskim CNC strojno obrađenim kućištem za savršenu kombinaciju smanjenja težine, strukturne krutosti i povećanog prostora šasije.

ROG Zephyrus G16 (2024)
Izvor: Asus

To omogućuje dizajn tipkovnice od ruba do ruba kao i uključivanje većih i glasnijih zvučnika s vrhunskim odzivom basa do 100 Hz. Zvučnici su 25% veći od prethodne generacije, s povećanjem glasnoće od 47% za impresivnije audio iskustvo nego ikad prije.

Zephyrus G14 i G16 također dolaze s većim pojedinačnim poklopcima tipki i većim touchpadom za vrhunsko tipkanje, precizno pomicanje i glatko igranje. I Zephyrus G14 i Zephyrus G16 iz 2024. godine isporučuju se s tri mjeseca Xbox Game Pass Ultimatea, što omogućuje pristup biblioteci od stotina sjajnih igara.

S procesorom serije AMD Ryzen 8000, s podrškom za AMD Ryzen AI, Zephyrus G14 spreman je za alate za produktivnost poput automatskog kadriranje, korekcija kontakta očima i napredne pozadinske efekte u video pozivima.

ROG Zephyrus G14 (2024)
Izvor: Asus

Zephyrus G14 također ima do NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop GPU, s pristupom naprednim značajkama kao što su DLSS 3.5, Frame Generation i Ray Reconstruction za poboljšane vizualne prikaze i brzinu igranja u najzahtjevnijim naslovima.

Zephyrus G16 ima Intel Core Ultra 9 procesor 185H s 11 TOPS računalne AI snage, plus do NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU za prijenosna računala za nevjerojatne performanse u svim najnovijim igrama i za kreativne aplikacije.

Projekti za uređivanje videozapisa i 3D renderiranje više su nego dvostruko brži s AI ubrzanjem, a troše manje energije za dulje trajanje baterije. S potpunim pristupom najnovijim AI-ubrzanim tehnologijama ovaj hardver može lako rukovati najnovijim softverom za kreiranje i igrama, a da se pritom ne znoji.

ROG Zephyrus G16 (2024)
Izvor: Asus

U ponudi su i nešto slabije konfiguracije, no sve modele karakterizira izuzetno učinkovit sustav hlađenja. Manji model, Zephyrus G14 teži samo 1,5 kg i ima AMD Ryzen procesor iz najnovije serije 8000.

Asus je u oba modela ugradio OLED ekrane, koje po prvi put vidimo u tvrtkinim gaming laptopima. Uz fantastičnu kvalitetu slike, G-Sync i brzinu osvježavanja do 240 Hz igračima će prijenosnici pružiti nezaboravno iskustvo.

Uz Zephyrus G14 koji se može pohvaliti 3K rezolucijom, 120 Hz zaslonom i Zephyrus G16 koji ima 2,5K 240 Hz zaslon, oba ova stroja nude nevjerojatnu kombinaciju vizualne vjernosti i kvalitete slike u brzim igrama.

ROG Zephyrus G16 (2024)
Izvor: Asus

Poboljšani dizajn donio je i LED traku na poklopcu što omogućuje personalizacija i jedinstven izgled svakog primjerka. Nova ASUS ROG Zephyrus prijenosna računala imaju poboljšane AI mogućnosti, a prednosti će se vidjeti ne samo u igrama već i u svakodnevnom korištenju.

Ultratanka i snažna prijenosna računala zahtijevaju učinkovita rješenja za hlađenje pa su Zephyrus G14 i G16 opremljeni najnovijim poboljšanjima. Tekući metalni toplinski spoj visokih performansi na CPU-u i uvođenje 2. generacije Arc Flow ventilatora učinkovito odvode toplinu iz kućišta.

Tehnologija s tri ventilatora, sustav koji koristi treći pomoćni ventilator za pomoć u kretanju protoka zraka preko površinski montiranih komponenti na matičnoj ploči, kao i pomoć pri izvlačenju topline iz GPU-a, izvlači toplinu iz stroja.

ROG Zephyrus G16 (2024)
Izvor: Asus

ROG Zephyrus G16 (2024)
Izvor: Asus

ROG Zephyrus G14 (2024)
Izvor: Asus