proširena stvarnost

APPLE VISION PRO: Bit će dostupan u SAD-u 2. veljače

Autor Krunoslav Ćosić

Prodaja će najprije krenuti na svim američkim Apple Store lokacijama i američkom online Apple Storeu

Izvor: Apple

Poznat je datum kada počinju isporuke Appleovih AR naočala Vision Pro – 2. veljače 2024. Prednarudžbe počinju već u petak, 19. siječnja čime kao da počinje era prostornog računalstva.

Apple Vision Pro je prostorno računalo koje mijenja način na koji ljudi rade, surađuju, povezuju se, proživljavaju sjećanja i uživaju u zabavi, kratak je opis augmented reality naočala koje spajaju digitalni sadržaj s fizičkim svijetom i otključavaju prostorna iskustva u visionOS-u.

Za kontrolu će se koristiti najprirodniji i najintuitivniji mogući unosi — očima, rukama i glasom korisnika. Potpuno nova App Store korisnicima će pružati pristup do više od milijun kompatibilnih aplikacija na iOS-u i iPadOS-u, kao i nova iskustva koja iskorištavaju prednosti jedinstvenih mogućnosti Vision Proa.

Izvor: Apple

"Došlo je doba prostornog računalstva (spatial computing)", rekao je Tim Cook, izvršni direktor Applea. “Apple Vision Pro je najnapredniji uređaj za potrošačku elektroniku ikada stvoren. Njegovo revolucionarno i čarobno korisničko sučelje redefinirat će način na koji se povezujemo, stvaramo i istražujemo.”

Apple Vision Pro pokreće visionOS, koji je izgrađen na temeljima desetljeća inženjerskih inovacija u macOS-u, iOS-u i iPadOS-u. VisionOS pruža snažna prostorna iskustva otključavajući nove prilike na poslu i kod kuće.

S potpuno novim trodimenzionalnim korisničkim sučeljem i sustavom unosa kojim se u potpunosti upravlja očima, rukama i glasom korisnika navigacija je čarobna. Intuitivne geste omogućuju korisnicima interakciju s aplikacijama jednostavnim gledanjem u njih, dodirivanjem prstima za odabir, trzanjem zgloba za pomicanje ili korištenjem virtualne tipkovnice ili diktata za tipkanje.

Izvor: Apple

Korištenjem glasovnog pomoćnika Siri korisnici mogu brzo otvoriti ili zatvoriti aplikacije, reproducirati medije i još mnogo toga. To zadovoljstvo će ih koštati 3499 USD, za verziju s 256 GB memorije.

Korisnici također mogu uroniti u okruženja — dinamične, prekrasne krajolike poput nacionalnih parkova Haleakalā, Joshua Tree i Yosemite pa čak i površine Mjeseca kako bi im pomogli da se usredotoče ili smanje nered u prometnim prostorima. Svijet oko korisnika može narasti izvan dimenzija fizičke sobe. S okretanjem Digital Crowna korisnici mogu kontrolirati koliko su prisutni ili uronjeni u okolinu.

Apple Vision Pro naočale proširene stvarnosti dizajnirane us za pružanje fenomenalnih računalnih performansi u kompaktnom nosivom obliku. S revolucionarnim sustavom zaslona ultra visoke rezolucije izgrađenim na Apple siliciju, Vision Pro koristi micro-OLED tehnologiju s 23 milijuna piksela u dva zaslona. Svaki zaslon veličine je poštanske marke, sa širokim bojama i velikim dinamičkim rasponom.