U LAS VEGASU

CES 2024: Umjetna inteligencija za sve

Autor Krunoslav Ćosić

Samsung je predstavio svoju viziju kako će umjetna inteligencija (AI) omogućiti ljudima nove doživljaje

Izvor: Samsung

„AI za sve“ vizija predstavljena na sajmu u Las Vegasu omogućit će tehnologije za sigurnije, inkluzivnije i energetski učinkovitije korištenje povezanih uređaja. Umjetna će inteligencija omogućiti ljudima da doživljavaju svoje uređaje intuitivnije i praktičnije nego ikad prije.

Samsung se udružio s ključnim partnerima kako bi predstavio tehnologiju iza ove vizije te kako novi proizvodi i usluge koriste mogućnosti umjetne inteligencije kako bi korisnicima olakšali život. „Umjetna inteligencija omogućit će povezanim tehnologijama poboljšanje svakodnevnog života ljudi, a da pritom ostanu neprimjetne“, rekao je Jong-Hee (JH) Han, potpredsjednik, izvršni direktor i voditelj odjela za korisničko iskustvo (DX) tvrtke Samsung.

„Pojavom umjetne inteligencije, pametnija, unaprjeđena iskustva će redefinirati način na koji živimo“, istaknuo je Han. „Široki portfelj inovativnih Samsung uređaja, zajedno s težnjom prema otvorenoj suradnji, pomoći će donijeti umjetnu inteligenciju i hiperpovezanost svima.“

Istaknuti su načini na koje AI tehnologija transformira korištenje proizvoda vizualnih zaslona i digitalnih uređaja.

Izvor: Samsung

Samsung Neo QLED 8K QN900D se ponosi ugrađenim AI procesorom, NQ8 AI Gen 3, opremljenim AI neuronskom mrežom osam puta većom i dvaput bržim NPU-om u usporedbi s prethodnim modelom. Zahvaljujući procesoru NQ8 AI Gen3, Samsung Neo QLED 8K automatski unaprjeđuje sadržaj niske razlučivosti kako bi korisnicima pružio doživljaj gledanja u 8K kvaliteti i pojačava oštrinu brzo pokretnih slika putem AI Motion Enhancer Pro.

Samsung Neo QLED 8K također ima Active Voice Amplifier Pro, koji analizira glas i pozadinsku buku pomoću umjetne inteligencije kako bi optimizirao iskustvo slušanja televizije, omogućujući korisnicima uživanje u različitim sadržajima kao da su u prvom redu stadiona ili kino dvorane.

Značajka znakovnog jezika u Samsung Neo QLED televizoru može se jednostavno kontrolirati gestama za osobe s oštećenjem sluha, a značajka zvučnih titlova pretvara tekstualne titlove u glasovne u stvarnom vremenu za slabovidne osobe.

Samsung predstavlja The Premiere 8K projektor sa zaslonom od 150 inča te prvom bežičnom 8K prijenosnom funkcijom za projektor na svijetu. S The Premiere 8K, korisnici će moći uživati u vizualnom iskustvu u punom razmjeru poput onog u kinu, iz udobnosti vlastitog doma.

Samsung je također predstavio Music Frame, zvučnik s prilagodljivim dizajnom koji se besprijekorno integrira u domove korisnika. Putem Q-Symphony, Music Frame se sinkronizira sa Samsung televizorima i Soundbar zvučnicima, donoseći obogaćeni bas i prostorni zvuk dvostrukih ugrađenih zvučnika u dom korisnika uz minimalni napor.

Izvor: Samsung

Samsung je također napravio značajna poboljšanja na kuglastom AI robotu Ballie, koji je prvi put predstavljen na sajmu CES 2020. Ballie se sada razvio u AI suputnika sposobnog za interakciju s drugim pametnim uređajima kako bi pružao prilagođene usluge, poput obavljanja svakodnevnih zadataka ili projiciranja slika i videozapisa na zidove kako bi korisnici mogli pregledavati ključne informacije za svoj svakodnevni život, poput vremenske prognoze ili drugih relevantnih sadržaja, gdje god se nalazili.