Gadgeti

MARENOSTRUM 5: Koliko je snažno europsko superračunalo svjetske klase?

Autor Krunoslav Ćosić

Rangirano je kao jedno od 10 najmoćnijih superračunala na svijetu

Izvor: Europska komisija

Novo europsko superračunalo svjetske klase nedavno je inaugurirano u Španjolskoj, u Barceloni. Zove se MareNostrum 5 i smješteno je u Barcelonskom centru za superračunala (Barcelona Supercomputing Centre) te će biti dostupno širokom rasponu europskih znanstvenih i industrijskih korisnika od ožujka 2024.

MareNostrum 5 ima vršnu izvedbu od 314 petaflopa ili 314 milijuna milijardi kalkulacija u sekundi. To je ujedno i najzelenije superračunalo u Europi. Bit će visoko energetski učinkovito, u potpunosti napajano održivom energijom. Uz to, toplina koju stvara koristit će se za grijanje zgrade u kojoj se nalazi.

MareNostrum 5 jedno je od najinovativnijih superračunalnih sustava na svijetu, posebno dizajnirano za rješavanje složenih znanstvenih problema. Pomoći će unaprijediti rad Europe u nekoliko područja.

Izvor: Barcelona Supercomputing Centre

Pomoći će europskim medicinskim istraživanjima podupiranjem razvoja lijekova i cjepiva te provođenjem simulacija širenja virusa. Također se može koristiti za tradicionalne aplikacije superračunala, u područjima kao što su klimatska istraživanja, inženjerstvo, znanost o materijalima i znanosti o Zemlji.

Superračunalo će poboljšati druge europske inicijative kao što je Destination Earth, koja ima za cilj razviti vrlo točan digitalni model Zemlje na globalnoj razini, i European Virtual Human Twin - pomoći će znanstvenicima da bolje razumiju ljudski organizam i dovesti do poboljšane zdravstvene zaštite i personalizirane medicine.

Acto de Inauguración del supercomputador MareNostrum 5
Izvor: Youtube

MareNostrum 5 također je dizajniran da ga koriste programeri umjetne inteligencije (AI). Koristit će najnaprednije akceleratorske čipove koji su danas dostupni, što će mu pomoći da zadovolji potrebe novih AI platformi i poboljša performanse europskih velikih modela AI jezika.

Računalo će biti dostupno europskim AI start-upovima za obuku njihovih modela. To bi trebalo pomoći ubrzati implementaciju europskih tehnologija i etičkih algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji omogućujući EU-u da predvodi globalne napore u odgovornoj, etičkoj i sigurnoj umjetnoj inteligenciji.

Novi sustav predstavlja ukupnu investiciju od preko 151 milijuna eura za pokrivanje njegove nabave i održavanja, pri čemu 50% dolazi iz EU-a, a 50% iz konzorcija pod vodstvom Španjolske koji također uključuje Portugal i Tursku.