KRAJ ZA LIGHTNING

Apple će i druge uređaje prebaciti na USB-C

Autor Davor Dakić

Nakon iPhonea Apple nastavlja s promjenom žičane konekcije

Izvor: Apple

U proljeće 2024. godine Apple bi trebao predstaviti novi Magic Keyboard, Magic Mouse i Magic Trackpad. Time će tipkovnica, miš i trackpad dobiti USB povezivost, a Lightning odlazi u prošlost. Glasine je proširio jedan korisnik na Weibo.

"Instant Digital" sugerira da bi sve tri Appleove periferije temeljene na Lightningu dizajnirane za Mac mogle dobiti nadogradnju u proljeće. U ovom se trenutku samo nagađa hoće li to biti jedina novost ili će biti predstavljene i neke nadogradnje.

Apple Magic Keyboard
Izvor: Apple

Za očekivati je da bi neke novosti ipak trebale stići jer su sva tri uređaja još uvijek gotovo ista kao u listopadu 2015. kada su predstavljeni, iako je bilo nekih manjih izmjena tijekom godina. Apple se prebacio na pletene kabele, a stigle su i nove boje, ali su dostupne samo za 24-inčni iMac. Podsjetimo se, Apple je predstavio Magic Keyboard s Touch ID tipkom u 2021. godini.

Trajanje miša Magic Mouse s jednim punjenjem traje oko mjesec dana. Položaj Lightning priključka na dnu miša bio je predmet kritika u Appleovoj zajednici unatrag više godina jer sprječava njegovo korištenje tijekom punjenja.

Apple Magic Mouse
Izvor: Apple

Stoga mnogi očekuje da se USB-C priključak na novoj verziji postavi na neko prikladnije mjesto koje će omogućiti punjenje, dok se koristi.

Ova se promjena već od prije očekivala, ali kasno već neko vrijeme. Pričalo se o tome i prije listopadskog predstavljanja novih iMac računala, a sva su tri uređaja i dalje ostala na Lightning priključku za punjenje i uparivanje.

Apple Magic Trackpad
Izvor: Apple

U ovom trenutku cijela linija iPhonea 15, svi modeli iPada najnovije generacije, Siri Remote za Apple TV, AirPods Pro druge generacije i novi Apple Pencil sada imaju USB-C priključak. Uz spomenute Magic Keyboard, Magic Mouse i Magic Trackpad na Lightning priključku još su preostali AirPods, AirPods Max i iPhone SE.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI