JOŠ SE RADI

APPLE VISION PRO: Još uvijek AR set nije sasvim spreman za lansiranje

Autor Ivan Vukić

Za očekivati je da će Apple svoje prve augmented reality naočale objaviti u ožujku sljedeće godine

Izvor: Apple

Sjećate li se Appleovih naočale proširene stvarnosti, koje su najavljene u lipnju ove godine. Apple je već tada najavio da bi se trebale pojaviti u prodaji u 2024. godini, a očekivana cijena je 3499 USD. Najprije bi se AR/VR set trebao naći u prodaji u SAD-u, a tijekom sljedeće godine i u ostatku svijeta.

Apple u ovom trenutku još uvijek radi na naočalama Vision Pro, a iako su prvi planovi bili da će se lansiranje održati u siječnju čini se vjerojatnijim da će prvim kupcima biti isporučene u ožujku. Od predstavljanja naočala na WWDC 2023. Apple aktivno radi.

Mark Gurman iz Bloomberga tvrdi da Apple još uvijek rješava važne stvari vezane uz naočale. Završno testiranje uređaja je u tijeku, ali Apple navodno još uvijek radi na planovima za distribuciju hardvera. Očekuje se najprije dolazak na tržište SAD-a, u ograničenim količinama.

Izvor: Apple

Kako je još u lipnju ove godine najavljeno, naočale će se prodavati samo na apple.com i u Apple Store lokacijama, a razlog je što Apple želi zadržati kontrolu nad lansiranjem nove platforme pa naočale neće biti dostupne preko prodavača trećih strana. Dakle, korisnici će morati ugovoriti termine u Apple Stores ili online kako bi ga među prvima dobili u svoje ruke.

Softver bi, za razliku od hardvera, mogao biti završen kako je i planirano, već u siječnju, a Appleova posljednja beta verzija za razvojne programere visionOS-a ima aktivne mnoge featurese, što se obično ne uključuju i dopušta sve do vrlo kasnog procesa beta testiranja i razvoja.

Izvor: Apple

Izvor: Caviar

Treba napomenuti kako trenutna iOS 17.2 beta verzija za iPhone uključuje Vision Pro određene značajke kao što je AirPlay Receiver i mogućnost snimanja prostornih videa na modelima iPhone 15 Pro.

Prije nego li se Vision Pro pojavi u prodaji Apple bi trebao održati još jedan veliki medijski događaj, a to bi trebalo biti u proljeće. U ožujku 2024. trebali bismo vidjeti što sve mogu naočale za 3499 USD. Najviše se iščekuju aplikacije i značajke koje će prezentirati mogućnosti uređaja koji bi trebao mijenjati tech svijet.

Apple Vision Pro is... different
Izvor: Youtube