U SURADNJI S GOOGLEOM

PREDSTAVLJEN JE NOVI PAMETNI TELEFON Znate li što je Pragati OS?

Autor Krunoslav Ćosić

Jio predstavlja jeftin pametni telefon koji bismo vrlo rado isprobali

Izvor: Jio.com

JioPhone Next pokreće Pragati OS, platforma izvedena iz Androida, a operativni sustav su zajednički razvili Google i Jio Platforms. Prodaja ovog telefona počinje 4. studenog 2021., ali u Indiji, za 86 dolara. Iako je Indija daleko od nas, privukao nas je operativni sustav.

Izvor: Jio.com

Ovaj telefon za masovno tržište u Indiji bi trebao omogućiti mnogim od 1,4 milijardi Indijaca digitalne servise na dlanu kako bi se u zemlji pokrenula digitalna revolucija. Uz telefon, dostupan na 24 sate, korisnicima će se ponuditi podatkovni paketi, počevši od 5 GB. Najveći paket će ponuditi 2,5 GB podataka dnevno

Izvršni direktor Googlea i Alphabeta Sundar Pichai iskoristio je Twitter kako bi istaknuo "duboku suradnju" s Jiom, prilagođavajući uređaj indijskim korisnicima i pomažući većem broju ljudi da pristupe internetu. 4G smartfon JioPhone Next je trebao biti lansiran u rujnu, ali je odgođen zbog globalnog nedostatka komponenti.

Izvor: Jio.com

Operativni sustav u pametnom telefonu, uz Googleove servise, donosi i lokalne JioTV, JiCinema, softver se automatski nadograđuje kako bi se dobile nove funkcionalnosti, ali i povećala sigurnost.

JioPhone Next koristi 5,45-inčni HD ekran uz 60 HZ osvježavanje slike u formatu koji ne prekriva cijeli prednji dio kućišta, ali je ekran prekriven sa zaštitnim Gorilla Glass 3 staklom. Telefon ima dvije kamere – straga od 13 megapiksela te prednju od 8, a uz kameru je moguće i prevođenje teksta, što je bitno za Indiju u kojoj se govori veći broj različitih jezika.

Izvor: Jio.com

Baterija je kapaciteta 3500 mAh, telefon pokreće Qualcomm Snapdragon QM215 na taktu do 1,3 GHz, ima 2 GB radne memorije uz koju će ugodno koristiti posebnu (olakšanu) verziju Androida, a 32 GB interne memorije proširiva su microSD karticama do 512 GB. Podržan je rad s dvije SIM kartice. Telefon dolazi u crnoj i plavoj boji.

Izvor: Jio.com

Izvor: Jio.com