VELIKA BATERIJA

IDE I U OBRNUTOM SMJERU: Proizvođač automobila predstavio smartphone

Autor Ivan Vukić

Kineski proizvođač električnih vozila Nio predstavlja svoj prvi pametni telefon

Izvor: Youtube

Unatrag više godina uglavnom se piše o proizvođačima pametnih telefona i drugih vrsta elektroničkih uređaja koji ulaze u svijet automobilizma. Iako većina tih najava još nije realizirana, znakovita je zainteresiranost automobilskog sektora za mobitele.

Kineski proizvođač električnih vozila Nio predstavio je svoj prvi pametni telefon na događaju u Šangaju, ciljajući svoju bazu vlasnika automobila u Kini s vodećim modelom, nastavljajući time pomak tvrtke izvan automobilskog sektora.

Izvor: Youtube

Izvršni direktor William Li rekao je za CNBC kako očekuju da će barem polovica kupaca automobila kupiti uređaj, ističući kako aplikaciju za automobile Nio ima 600.000 aktivnih korisnika: To je oko 1,5 puta više od broja vlasnika automobila Nio.

Uređaj ima 6,8-inčni OLED zakrivljeni zaslon i Snapdragon 8 Gen 2 procesor, debljine je 8,9 mm i težine 212 g, piše Mobile World Live. Tvrtka je napomenula da se na telefonu može uz jedan klik izravno pristupiti do 30 funkcija povezanih s upravljanjem automobilom. Ima gumb koji funkcionira kao ključ automobila.

Izvor: Youtube

Izvor: Youtube

Cijena pametnog telefona počinje od 6499 CNY (892 USD), a dostupan je u sedam boja, uz bateriju od 5200 mAh koja se puni snagom do 66 W. Tvrtka je dobila odobrenje za uređaj u lipnju od Ministarstva industrije i informacijske tehnologije, nakon što je pokazala Nio Mobile u kolovozu 2022.

Nio tvrdi da su mnogo više od proizvođača automobila jer nude usluge zamjene baterija, zajedničke radne prostore na 125 lokacija kao i niz lifestyle proizvoda. Tvrtka ulazi na pretrpano tržište, s potražnjom blizu desetogodišnjeg minimuma.

NIO Phone Product Launch Full English RECAP Features Pricing and More
Izvor: Youtube

Lokalni proizvođač automobila Geely Group prošle je godine stekao većinski udio u kineskom brendu pametnih telefona Meizu, koji je u lipnju detaljno planirao integrirati tehnologije potrošačke elektronike u automobilski sektor. OS pametnog kokpita temeljen na Androidu i infotainment sustav za automobile temelji se na Meizuovoj softverskoj arhitekturi.