JEDNOSTAVNO, A KORISNO

UZ NJEGA JE SVE BRŽE: Što je virtualni RAM i kako radi?

Autor Igor Martić

Sve veći broj pametnih telefona radnu memoriju može dodatno proširiti

Izvor: Ulefone

RAM ili radna memorija, kako joj i naziv kaže, služi za rad telefona. U nju se pohranjuju sve otvorene mobilne aplikacije koje se pokrenu na pametnom telefonu. Ako telefon ima 2 GB radne memorije bit će vrlo ograničen što se tiče mogućnosti istovremenog rada s više aplikacija.

Ako telefon ima 12 ili 16 GB radne memorije tada se može koristiti i za igranje zahtjevnih igara, dok u pozadini preuzima mailove i razne druge obavijesti iz aplikacija, kojih može biti više desetaka.

Pojedini modeli telefona mogu proširiti radnu memoriju s dodatnim virtualnim RAM-om, a pri tome se koriste memorijski resursi iz memorije telefona.

Virtualni RAM i korist od njega

RAM je memorija koja radi brže od bilo kojeg drugog oblika pohrane. Kada pokrenete aplikaciju na svom telefonu to se naziva procesom, a ti se procesi (više aplikacija) privremeno pohranjuju u fizičkom RAM-u u pozadini.

RAM omogućuje brže učitavanje aplikacija, smanjujući kašnjenje ili odgode. Slično tome, virtualni RAM koristi internu pohranu telefona kao privremenu zamjenu za RAM - što je općenito poznato kao virtualni RAM.

Konkretno, kada postoji desetak aplikacija koje se istovremeno izvode na vašem Android pametnom telefonu i nema više prostora u stvarnom RAM-u telefona ono što se zapravo događa u Androidu je da se zatvaraju aplikacije koje ne rade u pozadini ili obavljaju bilo kakve dinamičke zadatke u pozadini. Sustav "ubija" aplikaciju koja ima najniži prioritet i onu koja je najstarija otvorena aplikacija, među desetak ili više aplikacija.

Konkretno, kada je desetak aplikacija istovremeno pokrenuto na vašem Android pametnom telefonu, a fizički RAM je u potpunosti zauzet, Android poduzima akciju zatvaranjem aplikacija koje nisu aktivne u pozadini niti se bave dinamičkim zadacima.

Aplikacija poput kalendara, koja nema brojne dinamičke pozadinske zadatke, po potrebi će se prebaciti u virtualni RAM. To je zato što je interna pohrana znatno sporija od RAM-a i nije prikladna za rukovanje dinamičkim aplikacijama poput igara ili teškim aplikacijama poput aplikacija za plaćanje.

Android će premjestiti samo manje kritične aplikacije u virtualnu memoriju osiguravajući da značajniji zadaci uvijek ostanu u stvarnoj memoriji.

Ulefone Armor 22 RAM Expansion | Ulefone New Function
Izvor: Youtube

Kao što video prikazuje kada je maksimalni virtualni RAM postavljen na 8 GB postaje očito da to značajno poboljšava mogućnosti multitaskinga. Možete pokretati brojne aplikacije u pozadini, a istovremeno poboljšavate ukupnu izvedbu, omogućujući glatko igranje i reprodukciju videa.

Korištenje proširenja RAM-a u telefonu Ulefone Armor 22 koji će biti predstavljen 18. rujna 2023:

 Pronađite Postavke među aplikacijama
 Pomaknite se prema dolje i dodirnite Posebna funkcija
 Odaberite proširenje RAM-a
 Uključite prekidač za proširenje RAM-a
 Postoje tri opcije virtualnog proširenja koje možete odabrati: 3 GB / 5 GB / 8 GB
 Ovdje odaberite 8GB i dodirnite Aktiviraj i ponovno pokreni.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI