GADGET ZA SVE

ZANIMLJIVE PAMETNE NAOČALE TCL Thunderbird s microLED tehnologijom

Autor Krunoslav Ćosić

Prve TCL holografske naočale koje se koriste i kao „dvogled“ uz full-color microLED

Izvor: Youtube

Puni naziv pametnih naočala je TCL Thunderbird Smart Glasses Pioneer Edition, a koriste se za uživanje u proširenoj stvarnosti korištenjem microLED tehnologije.

Koristi se holografski prijenos valova uz algoritam optimizacije analize spajanja svjetlosnih valova i jedinstvenog mikro zaslona u punoj boji. Ekrani su tanki i lagani, uz visoku svjetlinu. Thunderbird naočale je TCL razvijao tri godine povezujući svjetlosne valove i algoritme optimizacije čime je postignuta ravnoteža u učinkovitosti, disperziji i masovnoj produktivnosti.

Izvor: Youtube

Korištenjem staklenih pločica s visokim indeksom loma značajno se smanjio kritični kut ukupne refleksije omogućujući prijenos valova čak i za svjetlost velikog kuta te razvoj optimalne jednoslojne arhitekture valovoda, što je ključni korak prema postizanju laganih AR naočala.

Pionirska verzija Thunderbird pametnih naočala omogućuje dijeljenje fotografija, primjenu pri prijevodu u stvarnom svijetu, ali i inteligentne kontrole i funkcije povezivanja. Naočale omogućuju korištenje navigacije u stvarnom vremenu, povezivanje s kvakom u automobilu te druge funkcije.

Izvor: Youtube

Izvor: Youtube

Te druge funkcije su također korisne – naočale se mogu spojiti s pametnim domom kako bi se na daljinu isključio i uključio klima uređaj, rasvjeta, televizori, spustile rolete na prozorima, otključala i zaključala vrata ako nekoga želite pustiti u kuću. Pri tome se koristi funkcija Smart Link.

S naočalama je moguće snimiti fotografiju te ju odmah sinkronizirati s pametnim telefonom i oblakom (cloud). Mogu čak i prikazati više ekrana ako se koriste za potrebe posla i komunikaciju s uredom na daljinu. Zgodno je i korištenje video poziva dok se normalno krećete po prostoru, a ekran s osobom je u samo jednom dijelu pogleda kroz naočale.

Izvor: Youtube

TCL nije objavio kad bi se pametne naočale Thunderbird mogle pojaviti na tržištu niti po kojoj cijeni, ali se očekuju kroz tri do pet godina. Najbolje da pogledate video i uvjerite se u funkcionalnosti koje su totalno cool:

TCL Thunderbird Smart Glasses Pioneer Edition
Izvor: Youtube

Izvor: Youtube