GDJE NE MOŽE VATROGASAC

DRON OTPORAN NA PLAMEN: Pomoći će vatrogascima u gašenju požara

Autor Igor Martić

FireDrone bi vatrogascima, prije ulaska u građevinu, mogao dati bitne informacije

Izvor: Empa / Ferrari / Profimedia

Istraživači razvijaju dron otporan na toplinu koji može pomoći vatrogascima analizom izvora opasnosti u slučaju požara u zgradi ili šumi. Za očekivati je da će FireDrone omogućiti radnicima hitne pomoći da optimiziraju strategiju visokorizične operacije prije ulaska u opasnu zonu.

Tim koji stoji iza ovog projekta kaže da temperature u gorućoj zgradi mogu doseći oko 1000 stupnjeva Celzijusa. Dronovi opremljeni kamerama i CO2 senzorima mogli bi pružiti važne informacije o distribuciji izvora požara, neočekivanim opasnostima ili zarobljenim ljudima.

Izvor: Empa / Ferrari / Profimedia

Već se koriste za gašenje požara, snimanje fotografija iz zraka, podizanje vatrogasnih cijevi na nebodere ili bacanje sredstava za gašenje požara u udaljenim područjima - ali samo na sigurnoj udaljenosti od izvora požara.

Vatrogasci se, poznato je, stavljaju u opasne situacije tijekom operacija spašavanja – ponekad točno usred plamena. Dron razvijaju tim iz švicarske Empe, saveznog laboratorija za znanost i tehnologiju materijala u zemlji, te britansko sveučilište Imperial College London.

Izvor: Empa / Ferrari / Profimedia

Izvor: Empa / Ferrari / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI