IZ HARDVERA U SOFTVER

NAKON NEKOLIKO GODINA RAZVOJA: Google je navodno odustao od AR naočala

Autor Ivan Vukić

Nakon prvih Google Glass naočala sada je stigao kraj i za Iris

Izvor: Youtube

Google doslovno uništava svoj AR hardverski proizvod. Glasine kažu da su odustali od naočala proširene stvarnosti koje su bile u razvoju nekoliko godina. Planiraju se usredotočiti na razvoj softverske platforme koja će se implementirati na hardver trećih strana.

Proizvod poznat kao Google Iris neće ugledati svjetlo dana jer tvrtka nastavlja s trendom odustajanja od pametnih naočala. To je također bio slučaj i s Google Glass, naočalama od kojih je tvrtka odustala u 2015.

Google Glass
Izvor: Youtube

Odluka o ukidanju AR naočala Iris potaknuta je otpuštanjima i internim preustrojima, prenosi Mobile World Live, a sve je povezano s nedavnim odlaskom čelnika tvrtke za AR i VR proizvode, Claya Bavora. Pojedinosti o Google Irisu otkrio je The Verge početkom 2022. te su tada izvijestili da dobavljač radi na paru AR proizvoda.

Izvor: Google

Pisalo se tada da se radi o uređaju sličnom paru skijaških naočala: mediji su označili novi nosivi uređaj kao potencijalnog rivala Appleovom nedavno predstavljenom Vision Pro uređaju. Međutim, Google očito stavlja veći ulog na razvoj AR softvera, s nadom da će njegova platforma biti implementirana u drugim naočalama, kako segment bude dobivao sve više na snazi.