MALE TAJNE

VIVO X90 PRO: Može dati impresivne rezultate u gotovo svim uvjetima

Autor Krunoslav Ćosić

Vivo je usavršio svoju fotografiju pri slabom osvjetljenju i noću

Izvor: Vivo

Donosimo savjete stručnjaka za poboljšanje rezultata fotografiranja pri slabom osvjetljenju, čak i kada je u pitanju pametni telefon. Bitno je i razumjeti kako se svjetlo ponaša u uvjetima slabog osvjetljenja.

„Učinkovito upravljanje HDR-om, bojama, oštrinom i digitalnim šumom ključni su aspekti koje treba uzeti u obzir“, smatra fotograf Michael Portillo, a uz njega još nekoliko Zeiss fotografskih profesionalaca otkriva svoje tajne postavke i trikove koje koriste pri snimanju savršene fotografije u uvjetima slabog osvjetljenja uređajem vivo X90 Pro.

Izvor: Vivo

Noćna fotografija, bez obzira na opremu koja se koristi, vrlo je izazovna za fotografe, s obzirom da je iznimno važno uhvatiti što više svjetla prilikom fotografiranja. Upravo to je, prije svega zbog njihova optičkog dizajna, predstavljalo izazov i za pametne telefone.

Prema Michaelu Portillu „noćna fotografija tradicionalno je predstavljala izazov za kamere pametnih telefona, posebno u suočavanju s problemima dinamičkog raspona. Visok kontrast između sjena i svijetlih točaka često je rezultirao nedovoljno eksponiranim slikama bez detalja, strukture i kontrasta. Upravljanje visokim ISO postavkama za optimalnu kvalitetu fotografije u uvjetima slabog osvjetljenja također se pokazalo se vrlo izazovnim“.

Izvor: Vivo

Fotograf Gabriel Santos naglasio je važnost veličine senzora i svjetline leće u hvatanju maksimalne svjetlosti za uspješnu noćnu fotografiju, a Tim Allrich istaknuo je da „što je veći senzor i što više svjetla objektiv može prikupiti, to su bolji rezultati“, hvaleći vivo X90 Pro za njegov integrirani stabilizator slike i veliki, visoko fotoosjetljivi senzor koji se ističe u smanjenju šuma i nadmašuje mnoge manje sustave
kamera.

Jakub Polomski opisao je s kojim se sve izazovima susreće pri fotografiranju pametnim telefonom u uvjetima slabog osvjetljenja, uključujući male senzore ograničenje snimanja svjetla, fiksne otvore blende, agresivne algoritme za smanjenje šuma koji utječu na detalje, potencijalno zamućenje zbog sporijih zatvarača, degradacija digitalnog zuma i ograničena ručna kontrola nad postavkama kao što su ISO, brzina zatvarača i otvor blende.

Izvor: Vivo

Prema Jakubu, najvidljiviji aspekt koji razlikuje dobru i lošu noćnu fotografiju je razina šuma ili zrnatosti na slici. Uspješna noćna fotografija trebala bi imati minimalan šum te čist i oštar izgled. Nadalje, bitna je i dobra ekspozicija te kontrast, s uravnoteženom igrom svjetla i sjene, ugodnim bojama i dobro komponiranom slikom.

Timm Allrich je naglasio važnost postizanja uravnotežene slike upravljanjem razlikama u kontrastu i svjetlini, posebno tijekom različitih faza noći. „Sposobnost preciznog komponiranja u uvjetima slabog osvjetljenja može biti izazovna, što čini korisnim i dodatne alate poput svjetiljki“.

Izvor: Vivo

Gabriel je istaknuo važnost igranja sa svjetlom kako bi se naglasili željeni subjekti, korištenjem duljeg vremena ekspozicije uz držanje ISO-a što je moguće nižim kako bi se smanjio šum. Savjetuje korištenje stativa kako bi se osigurala najveća moguća kvaliteta slike

Izvor: Vivo

Novi vivo X90 Pro može dati impresivne rezultate u gotovo svim uvjetima. Dnevno fotografiranje već godinama nije bio veliki izazov, ali s nedavnim razvojem hardvera i softvera fotografiranje pri slabom osvjetljenju i noćno fotografiranje također je postalo lako.

Ono što je nekada bilo rezervirano za profesionalne fotografe, a nije bilo lako postići ni njima s kvalitetnom opremom, sada je dostupno ljubiteljima mobilne fotografije - u njihovom džepu. vivo X90 Pro omogućuje korisnicima da se angažiraju na potpuno novi način s najrazličitijim fazama svjetla i zabilježe one doista posebne trenutke.

Izvor: Vivo

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI