DVA MALCA

DVA NOVA MODELA ZA 5 GODINA POSTOJANJA: Poco X5 5G i X5 Pro 5G

Autor Krunoslav Ćosić

Nadograđene su funkcije kamere i performanse, uz impresivni zaslone

Izvor: Poco

Poco je predstavio dva nova modela pametnih telefona s kojima se obraća predstavnicima generacije Z. Specifikacije mobitela su razvijene po željama i potrebama generacije Z - za kreatore digitalnog sadržaja, mlade ljude koji žele brzinu, stabilnost, kompaktnost ali i atraktivan gadget.

Angus Ng, voditelj marketinga i razvoja poslovanja POCO Globala, vjeruje da je Poco X5 Pro 5G najbolji mobitel u cjenovnom rangu do 300 dolara. Nova Poco serija X5 modela za 2023. razvijena je kako bi zadovoljila potrebe i očekivanja korisnika mlađih generacija koje tragaju za najboljim omjerom cijene i kvalitete.

Kod modela Poco X5 Pro 5G napravljen je značajan iskorak u odnosu na prošli model. Nadograđene su funkcije kamere, povećana je opća brzina sustava, a izvana sve lijepo zaokružuje impresivni zaslon. S druge strane, Poco X5 5G stiže s nadograđenim performansama, ponajviše u segmentu procesora ali i s novom, izdržljivijom baterijom. Poco X5 5G mogao bi biti uređaj koji nudi najbolje moguće korisničko iskustvo za pametni telefon u rangu do 200 dolara.

Poco X5 Pro 5G

Koristi 6,6-inčni Flow AMOLED zaslon. Riječ o vrlo naprednoj tehnologiji koja mobitel čini lakim i kompaktnim. Uz debljinu od 7,9 milimetara ovo je najtanji uređaj iz Poco X serije ikad, a podržava 120-hercno osvježavanje slike, zbog čega su boje živopisnije.

Prikaz je fluidniji što omogućava još kvalitetnije snimanje videozapisa, gledanje filmova ili pregledavanje društvenih mreža. U zaslon je integrirana i PWM tehnologija za prigušivanje odnosno pojačavanje svjetline zaslona ovisno o ambijentu u kojem se korisnik nalazi.

Fotografije i videozapisi na uređaju obrađeni su u stopostotnoj DCI-P3 varijanti uz 10-bitnu dubinu boje dok Dolby Vision čini iskustvo gledanja još boljim.

Poco X5 Pro 5G pokreće čipset Snapdragon 778G 5G s naprednim TSMC od 6 nm. Kamera novog modela, u odnosu na prethodnika, omogućuje sustavu kamere bržu obradu fotografija i videozapisa. Konačni rezultat je 41% brže učitavanje kamere, 69% brže okidanje fotografija i 38% brže okidanje fotografija u noćnom modu.

Procesor signala slike (ISP) postiže dva gigapiksela u sekundi, a čipset kameru čini posve naprednom integrirajući najbolje od AI performansi. Senzor od 108 MP osigurava isporuku fotografija u ultra visokoj razlučivosti čak i u tamnom okruženju dok kamera uz bateriju kapaciteta 5000 mAh podržava i snimanje 4K videozapisa do 5,5 sati. Uz punjač snage 67 W baterija se do 30 posto puni za samo 7 minuta. Uz 108 Mpx dostupni su senzori od 8 i 2 megapiksela. Prednja kamera nudi 16 megapiksela.

Izvor: Poco

Poco X5 Pro 5G dolazi u tri boje - crnoj, plavoj i žutoj. Cijena za verziju sa 6 GB + 128 GB je od 379 €. Bit će dostupna verzija 8 + 256 GB. Istaknimo kako je do 5 GB radne memorije dostupno kroz proširenje pa ukupna RAM memorija iznosi do 13 gigabajta.

Poco X5 5G

I drugi model ima bateriju od 5000 mAh, ali se puni snagom od 33 W te će za 68 minuta baterija dostići 100 posto kapaciteta. U praksi će izdržati do 12 sati korištenja, a ako se koristi samo za gledanje YouTubea u visokoj razlučivosti potrajat će 21 sat.

Ekran je sličan Pro izvedbi te uz 6,67 inča donosi AMOLED tehnologiju i 120 Hz osvježavanja slike. Opremljen je čipsetom Snapdragon 695 pa brzina sustava, učitavanja ali i preuzimanja sadržaja nikad nije bila veća.

Izvor: Poco

Povećana memorija RAM-a i ROM-a pridonosi stabilnosti cijelog sučelja tako da uz 8 GB RAM i 256 GB ROM memorije korisnici bez problema mogu brzo prelaziti iz aplikacije u aplikaciju i obavljati više zadataka istovremeno dok alati rade u pozadini.

Glavni senzor kamere je od 48 megapiksela, širokokutni nudi 8, a ugrađen je i senzor od 2 megapiksela za makro snimke. Prednja kamera ima 13 megapiksela.

Poco X5 5G će za 6 GB radne i 128 GB memorije koštati 309 eura, a moći će se birati između tri boje - zelene, plave i crne. Bit će dostupna i verzija s 8 GB radne i 256 GB memorije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI