TOP MODEL

XIAOMI 13 I 13 PRO: Naglasak je najviše na kamerama

Autor Krunoslav Ćosić

Veliki foto senzor od 1 inča i Snapdragon 8 Gen 2 – najbolje od najboljeg

Izvor: Youtube

Xiaomi nastavlja s fokusom na kameru te najnoviji 13 Pro ima veliki foto senzor od 1 inča. Jamčit će to vrhunske, još bolje fotografije u uvjetima s manje svjetla kada je najbitnija veličina senzora na koji pada svjetlo. Iako se čine slični, dva nova modela su vrlo različita.

Dva modela su predstavljena u Kini, a ističe se i nastavak suradnje s njemačkim proizvođačem Leica. Kamere će koristiti Leica tehnologiju, uz ugradnju optičke stabilizacije. Xiaomi je potpisao ugovor s poznatim brendom fotoaparata ranije ove godine i nakon toga snažno promovirao softver i hardver za fotografije.

Izvor: Youtube

Suradnja se nastavila s novom serijom Xiaomi 13. Xiaomi je s novim flagship modelima predstavio "nove optičke i računalne mogućnosti" koristeći Leica True Colour Imaging, takozvani plutajući telefoto objektiv i druge mogućnosti profesionalne razine, piše Mobile World Live.

Serija Xiaomi 13 dolazi u standardnoj i Pro verziji. Oba modela pokreće Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čipset i sustav trostruke stražnje kamere, s glavnom jedinicom od 50 MP. S tim da je kod Xiaomi 13 kamera s 50 megapiksela i senzorom od 1/1,49". Pro verzija ima još dva senzora po 50 megapiksela (telefoto s 3,2x optičkim zumom te širokokutni) dok Xiaomi 13 ima telefoto senzor od 10 megapiksela i 12-megapikselni širokokutni.

Izvor: Youtube

Uz kameru Xiaomi ističe dodavanje svog vlastitog čipa i povezanog sustava za upravljanje baterijom za što tvrdi da može produžiti radni vijek uređaja. Xiaomijev uređaj više klase ima zakrivljeni zaslon od 6,73 inča i bateriju od 4820 mAh, u usporedbi s ekranom od 6,36 inča i baterijom od 4500 mAh na drugoj verziji. Pro verzija se puni punjačem snage 120 W i bežično s 50 W dok se Xiaomi 13 puni snagom od 67 W preko žice i 50-vatno bežično.

Oba modela idu u prodaju u kontinentalnoj Kini kasnije ovog tjedna s cijenom Pro verzije između 4999 CNY (716,68 USD) i 6299 CNY, ovisno o opciji memorije. Standardni Xiaomi 13 počinje s 3999 CNY. Xiaomi je napomeno da će objaviti globalnu dostupnost u nadolazećim mjesecima.